От х:

Днес в x:

26 °C

Хасковската противопожарна служба с нова алпийска техника

  Областната противопожарна служба в Хасково получи нова алпийска техника. Тя е доставена преди около седмица и се съхранява в базата на бившата „Гражданска защита“ в областния град.

  Специализираното оборудване е доставено по проект FloodGuard „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, финансиран по програма Interreg V-A Гърция – България по обособена позиция №2 „Доставка на надуваеми бариери“. Проектът е спечелен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

  В доставката има надуваема лодка с оборудване, 10 спасителни жилетки, 4 спасителни въжета с кръг, 300 метра полустатично въже, 2 носилки за спасяване от височина с приспособления за закрепване към въжени спасителни системи примерно за спускане на пострадал от високи сгради, пропасти, 6 алпийски колана за тяло, 10 седалки за катерене и други. Доставени са и 100 надуваеми бариери срещу наводнения от висок клас с обща дължина 1 км. Те се използват за изграждане на дига, за която се използва водата от самото наводнение, вместо да се пълнят чували с пясък, което отнема много повече време.

  „Алпийското оборудване е необходимо при спасяване на хора от високи сгради и пропасти, както и за осигуровка на пожарникарите при работа на височина“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той допълни, че при един горящ покрив често се налага разкъртване и разчистване на конструкцията, а пожарникарите трябва да са обезопасени против падане. За съжаление в страната има смъртен случай на пожарникар, който е паднал и загинал вследствие на гасителните действия.

  Инспектор Бекяров поясни, че вероятно част от оборудването ще бъде разпределено в други районни служби в областта. Например, вероятно лодката ще отиде в Маджарово, където на пожарникарите често им се налага да спасяват давещи се и бедстващи хора по островите на река „Арда“.

  Подобно оборудване е доставено още в три област в България – Кърджали, Смолян и Благоевград. Цялата стойност на проекта е близо 4.5 млн. евро като в сумата влиза обучение на служители и доставка на оборудване на гръцката противопожарна служба.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ча
   Чаги
   10 -11
   13:54, 12 май 2020
   То сняг няма от доста зими алпийско обурудване има !
   • Ив
    Иван
    16 -4
    14:24, 12 май 2020
    Какво общо има алпийското оборудване със зимата :D
   • До
    до Иван
    5 -8
    14:51, 12 май 2020
    Ако няма сняг, няма и наводнения.
  • 2
   То
   толуп 1
   14 -4
   14:33, 12 май 2020
   Само да се научат да я ползват, за което малко се съмнявам. Ще я приберат в някой склад и ще забравят. Трябва след 1 г да се проведе занятие и да се оцени.
  • 3
   Ди
   Диванната армия
   4 -6
   15:36, 12 май 2020
   Всичко което правят е грешно. Само ние знаем как е правилно.
   • Ди
    Диванна мафия
    3 -1
    16:28, 12 май 2020
    Никой освен Бойко не знае. Това устройва ли те, диванен фатмак?
  • 4
   Ге
   Георги
   1 -5
   05:38, 13 май 2020
   На тея им дайте да лепят плочки и да прекарват пар... Виж коментара
  • 5
   Ан
   Англипанина
   9 0
   06:09, 13 май 2020
   Евала нека поне пожарната да има всичко. Това е трудна професия, и тяхната работа е свързана с много рискове, ежедневено спасяват животи и правят живота на гражданите по сигурен. Лично аз се гордея с пожарникарите на Хасково

  Хороскоп за 14.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  14 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  14 юли 2020
  Последни новини