От х:

Днес в x:

13 °C

Хасковската противопожарна служба с нова алпийска техника

  Областната противопожарна служба в Хасково получи нова алпийска техника. Тя е доставена преди около седмица и се съхранява в базата на бившата „Гражданска защита“ в областния град.

  Специализираното оборудване е доставено по проект FloodGuard „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, финансиран по програма Interreg V-A Гърция – България по обособена позиция №2 „Доставка на надуваеми бариери“. Проектът е спечелен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

  В доставката има надуваема лодка с оборудване, 10 спасителни жилетки, 4 спасителни въжета с кръг, 300 метра полустатично въже, 2 носилки за спасяване от височина с приспособления за закрепване към въжени спасителни системи примерно за спускане на пострадал от високи сгради, пропасти, 6 алпийски колана за тяло, 10 седалки за катерене и други. Доставени са и 100 надуваеми бариери срещу наводнения от висок клас с обща дължина 1 км. Те се използват за изграждане на дига, за която се използва водата от самото наводнение, вместо да се пълнят чували с пясък, което отнема много повече време.

  „Алпийското оборудване е необходимо при спасяване на хора от високи сгради и пропасти, както и за осигуровка на пожарникарите при работа на височина“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той допълни, че при един горящ покрив често се налага разкъртване и разчистване на конструкцията, а пожарникарите трябва да са обезопасени против падане. За съжаление в страната има смъртен случай на пожарникар, който е паднал и загинал вследствие на гасителните действия.

  Инспектор Бекяров поясни, че вероятно част от оборудването ще бъде разпределено в други районни служби в областта. Например, вероятно лодката ще отиде в Маджарово, където на пожарникарите често им се налага да спасяват давещи се и бедстващи хора по островите на река „Арда“.

  Подобно оборудване е доставено още в три област в България – Кърджали, Смолян и Благоевград. Цялата стойност на проекта е близо 4.5 млн. евро като в сумата влиза обучение на служители и доставка на оборудване на гръцката противопожарна служба.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ча
   Чаги
   10 -11
   13:54, 12 май 2020
   То сняг няма от доста зими алпийско обурудване има !
   • Ив
    Иван
    16 -4
    14:24, 12 май 2020
    Какво общо има алпийското оборудване със зимата :D
   • До
    до Иван
    5 -8
    14:51, 12 май 2020
    Ако няма сняг, няма и наводнения.
  • 2
   То
   толуп 1
   14 -4
   14:33, 12 май 2020
   Само да се научат да я ползват, за което малко се съмнявам. Ще я приберат в някой склад и ще забравят. Трябва след 1 г да се проведе занятие и да се оцени.
  • 3
   Ди
   Диванната армия
   4 -6
   15:36, 12 май 2020
   Всичко което правят е грешно. Само ние знаем как е правилно.
   • Ди
    Диванна мафия
    3 -1
    16:28, 12 май 2020
    Никой освен Бойко не знае. Това устройва ли те, диванен фатмак?
  • 4
   Ге
   Георги
   1 -5
   05:38, 13 май 2020
   На тея им дайте да лепят плочки и да прекарват пар... Виж коментара
  • 5
   Ан
   Англипанина
   9 0
   06:09, 13 май 2020
   Евала нека поне пожарната да има всичко. Това е трудна професия, и тяхната работа е свързана с много рискове, ежедневено спасяват животи и правят живота на гражданите по сигурен. Лично аз се гордея с пожарникарите на Хасково

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини