От х:

Днес в x:

Хасковската противопожарна служба с нова алпийска техника

    Областната противопожарна служба в Хасково получи нова алпийска техника. Тя е доставена преди около седмица и се съхранява в базата на бившата „Гражданска защита“ в областния град.

    Специализираното оборудване е доставено по проект FloodGuard „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, финансиран по програма Interreg V-A Гърция – България по обособена позиция №2 „Доставка на надуваеми бариери“. Проектът е спечелен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

    В доставката има надуваема лодка с оборудване, 10 спасителни жилетки, 4 спасителни въжета с кръг, 300 метра полустатично въже, 2 носилки за спасяване от височина с приспособления за закрепване към въжени спасителни системи примерно за спускане на пострадал от високи сгради, пропасти, 6 алпийски колана за тяло, 10 седалки за катерене и други. Доставени са и 100 надуваеми бариери срещу наводнения от висок клас с обща дължина 1 км. Те се използват за изграждане на дига, за която се използва водата от самото наводнение, вместо да се пълнят чували с пясък, което отнема много повече време.

    „Алпийското оборудване е необходимо при спасяване на хора от високи сгради и пропасти, както и за осигуровка на пожарникарите при работа на височина“, каза инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той допълни, че при един горящ покрив често се налага разкъртване и разчистване на конструкцията, а пожарникарите трябва да са обезопасени против падане. За съжаление в страната има смъртен случай на пожарникар, който е паднал и загинал вследствие на гасителните действия.

    Инспектор Бекяров поясни, че вероятно част от оборудването ще бъде разпределено в други районни служби в областта. Например, вероятно лодката ще отиде в Маджарово, където на пожарникарите често им се налага да спасяват давещи се и бедстващи хора по островите на река „Арда“.

    Подобно оборудване е доставено още в три област в България – Кърджали, Смолян и Благоевград. Цялата стойност на проекта е близо 4.5 млн. евро като в сумата влиза обучение на служители и доставка на оборудване на гръцката противопожарна служба.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ча
      Чаги
      10 -11
      13:54, 12 май 2020
      То сняг няма от доста зими алпийско обурудване има !
      • Ив
        Иван
        16 -4
        14:24, 12 май 2020
        Какво общо има алпийското оборудване със зимата :D
      • До
        до Иван
        5 -8
        14:51, 12 май 2020
        Ако няма сняг, няма и наводнения.
    • 2
      То
      толуп 1
      14 -4
      14:33, 12 май 2020
      Само да се научат да я ползват, за което малко се съмнявам. Ще я приберат в някой склад и ще забравят. Трябва след 1 г да се проведе занятие и да се оцени.
    • 3
      Ди
      Диванната армия
      4 -6
      15:36, 12 май 2020
      Всичко което правят е грешно. Само ние знаем как е правилно.
      • Ди
        Диванна мафия
        3 -1
        16:28, 12 май 2020
        Никой освен Бойко не знае. Това устройва ли те, диванен фатмак?
    • 4
      Ге
      Георги
      1 -5
      05:38, 13 май 2020
      На тея им дайте да лепят плочки и да прекарват пар... Виж коментара
    • 5
      Ан
      Англипанина
      9 0
      06:09, 13 май 2020
      Евала нека поне пожарната да има всичко. Това е трудна професия, и тяхната работа е свързана с много рискове, ежедневено спасяват животи и правят живота на гражданите по сигурен. Лично аз се гордея с пожарникарите на Хасково
    Последни новини