От х:

Днес в x:

С кои храни поддържаме бистър ума си?

Витамин В12 е един от най-важните елементи – участва в обмяната на веществата, подобрява кръвообращението и синтеза на ДНК. Освен това има своята роля за функционирането на мозъка. 


Специалисти твърдят, че паметта, способността ни да се концентрираме, рискът от Алцхаймер зависят от наличието му в организма. Човешкото тяло не синтезира витамина и можем да си го набавим чрез храненето. Дневните потребности след 14-годишна възраст възлизат на 2,4 микрограма. Те се увеличават при бременност и кърмене, съответно на 2,6 и 2,8 микрограма. 


Кои са полезните за мозъка храни, с които можем да запазим бистротата на ума?


Богат на витамин В12 е черният дроб, както и дреболиите. Намира се и в телешкото и говеждо месо. Сто грама телешко месо могат да осигурят на организма към 2 микрограма витамин В12, което е над половината от дневната норма. Телешкият дроб е далеч по-богат – и само 85 г доставя 70,7 микрограма от витамина.


Изключително богати на витамин В12 са мидите, като при тях всеки грам съдържа един микрограм от него. От морските дарове мекотелите са тези, които, освен полезния витамин, доставят и полезни протеини без мазнини. От морските деликатеси може да се набави и чрез консумация на раци и скариди. 


От рибата най-богати на витамин В12 са риба тон, сьомга, пъстърва, следвани от треската и сардините. Парче пастърва със сигурност покрива нуждите не за един, а за три дни. Богатството на рибата не е само във витамин В12, а в комплекса полезни вещества, които получаваме, голяма част от които полезни също конкретно за мозъка.


Пъстървата например е източник на целия комплекс витамини от В групата, полиненаситените мастни киселини омега-3. При сардините доминира една от тези киселини – докозахексаеновата. Риба тон е богата и на не по-малко ценните минерали фосфор и селен. В сьомгата се намират и витамин С и К.


Дали някой е правил изследване за честотата на деменции и Алцхаймер при населението живеещо край морските брегове?! При богата на морски дарове кухня, нищо чудно случаите да са далеч по-малко. Това е едно и от разковничетата на Средиземноморската диета относно полезния ѝ ефект за здравето...


Рибата е специфичен продукт и въпреки разнообразието не е по-вкуса на всеки. За съжаление, невинаги често можем да си я осигурим на трапезата. Все пак консумацията ѝ веднъж седмично поне трябва да я има, за да сме сигурни, че се грижим добре за здравето на ума си. Витамин В12 можем да си набавим и чрез зърнените култури, като пшеница, овес, ечемик. Съдържа се в пшеничения зародиш и триците, така че изборът пада на изделията с пълнозърнести брашна и цели нерафинирани зърна. 


Маята е друг източник на витамин В 12. Тя може да се набави и под формата на хранителни добавки. Маята е естествен източник на витамини от В комплекса и селен.


На тях като цяло е богат и яйчният жълтък, в който освен това се намира и достатъчно от ценния за имунитета и паметта витамин Д. С едно яйце се набавя една четвърт от дневната норма витамин В12. 


Непастьоризираните млечни продукти, кисело мляко и сирене, също включват в състават си витамин В12, както и рибофлавин, фосфор и калий. С една кофичка кисело мляко се осигурява около 80% от дневната му норма.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини