От х:

Днес в x:

Космос: Възможни светове – вълнуващото научно приключение продължава от 29 март по National Geographic

През 1980, един от най-влиятелните научни умове на епохата – Карл Сейгън, създава своя „Космос: Лично пътуване“ (Cosmos: A Personal Voyage). Базиран на едноименната му книга, този научнопопулярен сериал е една от най-гледаните ТV продукции за всички времена с повече от 500 милиона зрители от над 60 държави. За много млади умове през 80-те тази удивителна история на Вселената ни, разказана по пленително достъпен и вдъхновяващ начин, е събитие, което променя живота им за винаги и ги тласка към науката.

Един от тези млади хора, както признава самият той, е Нийл Деграс Тайсън. През 2014 той, заедно със сценаристката Ан Друян и продуцента Сет Макфарлън се заемат с нелеката задача да пресъздадат легендарната ТV поредица, но в изцяло нов, модерен формат. Цялата научна информация в нея е допълнена и разширена с най-новите достижения в астрофизиката, астробиологията и космологията.

„Космос: Пътешествие в пространството“ (Cosmos: A Spacetime Odyssey) се радва на невероятен успех. Отличен с десетки награди, в това число и 12 приза „Еми“, той е поредица достойно носеща духа на оригинала, завещан ни от легендарния Карл Сейгън.
Сега, 40 години след първото му представяне пред световната аудитория, това епично пътешествие продължава с нов сезон, озаглавен: „Космос: Възможни светове“ (Cosmos: Possible Worlds).

Създаден отново под вещото ръководство на сътрудничката на Сейгън Ан Друян, новият „Космос“ е най-амбициозният от поредицата до момента.

Сезонът включва пътуване във времето до отминали епохи и представя непризнати научни герои, жертвали всичко в търсене на научни прозрения. Той пренася зрителя на едно скрито място, където е възможно да се е зародил животът на Земята, в някои от изгубените светове на нашите предци и във възможните светове на нашите далечни потомци.

„Космос: Възможни светове“ продължава вечното търсене на отговори за самите нас из Вселената“ - казва Тайсън. - „Поредицата изследва преплитащите се нишки на пъстрия гоблен, който представлява животът на Земята, и ни призовава да запомним тази истина, докато заедно градим бъдещето на цивилизацията.“

„Значимостта на влагането на време и средства в научни начинания от страна на нашия вид е неизразима. С оглед на стремежа ни към едно по-дълбоко познание за Вселената около нас за мен е чест да дам своя малък принос в извисяването на тази страст като част от продуцентския екип на „Космос“ – споделя изпълнителният продуцент Макфарлън, който също така озвучава президента Труман в поредицата.

Това е и най-амбициозният сезон от популярната поредица, с 13 епизода, заснети на 19 локации в 11 страни и включващ над хиляда талантливи личности от всякакви сфери, включително и дублиращи актьори, за да пренесе зрителите до далечни звезди и непознати предели.

Сред творческия екип от изтъкнати творци ще срещнете номинирания за наградата „Еми“ Карл В. Линденлауб („Денят на независимостта“, „Старгейт“), носителката на „Оскар“ и номинирана за наградата „Еми“ дизайнер на костюми Рут Е. Картър („Черната пантера“, „Корени“), носителя на наградата „Еми“ и номиниран за „Оскар“ композитор Алън Силвестри („Отмъстителите“, „Форест Гъмп“, „Контакт“), отговорника по визуални ефекти Джеф Оукън („Сблъсъкът на титаните“, „Кървав диамант“) и анимационните директори Лукас Грей („Семейство Симпсън“, „Семейният тип“), номинирания за наградата „Еми“ Брент Уудс („Американски татко“, „Семейният тип“) и номинирания за „Оскар“ Дюк Джонсън („Аномализа“, Mary Shelley’s Frankenhole).

В „Космос: Възможни светове“ също така ще чуете гласовете на номинирания за наградите „Еми“ и „Златен глобус“ актьор Сър Патрик Стюарт („Стар Трек“, „Х-Мен“), като астронома с немско-британско потекло Уилям Хершел; номинирания за „Оскар“ Виго Мортенсен („Зелената книга“, „Властелинът на пръстените“) като съветския ботаник и генетик Николай Вавилов и Джъд Хърш („Красив ум“, „Денят на независимостта“) като Робърт Опенхаймер, прочут като „Бащата на атомната бомба“. Саша Сейгън, дъщеря на Друян и Сейгън, се появява в ролята на майката на Сейгън - Рейчъл Грубер Сейгън.

„Космос: Възможни светове“ ще се излъчва всяка неделя в рамките на 13 седмици, от 29.03 в 22 часа по National Geographic.

Заедно с премиерата на новия сезон National Geographic Books издава и съпровождащата книга на Ан Друян „Космос: Възможни светове “ (в продажба от 27 март, изд. „Егмонт“), която е продължение на световния бестселър на Карл Сейгън „Космос“.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини