От х:

Днес в x:

Отец Димитър Михайлов: И аз получих съобщението за появата на Богородица пред монасите на Атон. В беда повече хора се уповават на вярата.

"Короновирусът е пратен от Бог, за да се замислим как да продължим да живеем. Имитирахме добро."

Снощи десетки християни в Смолянско помазаха вратите се и сложиха кръстове на праговете си. СмолянБГвести попадна на множество постове в социалната мрежа, в които вярващите се питат един друг с какво точно да помажат и дали това е в разрез с християнските канони. Поводът за това е съобщение, което бързо се разпространяваше в социалните мрежи. В него се казва, че при вечерното бдение на монасите в Света Гора се явила Богородица и заръчала християните да помажат вратите си и да сложат кръст, за да ги пази.

„И аз получих това съобщение на месинджър. Изпратил ми го е свещеник от друг район, каза за СмолянБГвести отец Димитър Михайлов. Смолянският свещеник е категоричен, че такова официално послание от църквата няма.

„Но в това време на беда, хората търсят успокоение. Искат да се случи чудо. И когато нещо, което не струва пари, много усилия и време, те го правят. Няма лошо да помажеш вратата с елей или олио. Няма лошо да сложиш кръст на прага си. Още повече, че хората го направиха, защото са чели и църковните книги. В тях има такава история от 313 година. На Св. Константин Велики, преди да се покръсти, в съня му се явява Богородица и му казва, че кръстът ще го пази и води в битка. Той го изрисува даже по шлемовете на войниците и знамената. Воден от кръста, той побеждава в битките. Така че, това е познато на християните. Съобщението не е в разрез с църковните канони, не е суеверие. Но всъщност, вярата в Бог ни пази“, обясни още свещеника.

По думите му стана ясно, че заради страх от коронавируса малко смолянчани влизат в църквите. Свещениците не са спрели работа и правят редовните богослужения.

„Обаждат ми се постоянно хора да питат сега, като са забранени събираниия и трапези, какво точно да правят за 20, 40 дни за починали близки. Уплашени са хората. А страхът е страшно нещо. Не бива да се страхуваме. Забелязвам, че сега, когато сме в беда, вярата на хората става по-силна. Когато са спокойни, когато са здрави и няма пряка опасност, народът е друг. Сега, при опасността от болест, се връщат към вярата. Винаги е било така в историята. Ето, малко идват в църквата, защото се боят да не разболеят свой близък. Пазят съвестта си чиста, иначе как се преглъща, че ти си виновен твой най-близък човек да се разболее?!

За това е хубаво смолянчании да спазват мерките наложени в държавата, да бъдат дисциплинирани и да не изпадат в паника. Вярата ще ни спаси. За мен е приятно да виждам, като човек, че българският народ, който е смятан за по-разпуснат, всъщност показа голяма дисциплина. Спазват правилата, по-голямата част. Ето, виждам, улиците в Смолян са пусти. “

Отец Димитър вярва, че коронавирусът е пратен с промисъл.

„Бог ни изпрати тази болест, за да се замислим как да живеем от тук насетне. Ние, хората като цяло, загубихме равновесието и връзката си с природата, с Бог. Замърсяваме и унищожаваме всичко. Отдалечихме се един от друг, от семейството. Имитирахме добро. След изпитанието, дано спрем хората и държавите да си съперничим по между си, да злорадстваме. Да започнем да се усмихваме един друг и да се подкрепяме. А, виждате, че когато има беда това се случва. Колко много доброволци се появиха веднага. И аз, въпреки възрастта ми, бих се писал веднага доброволец, но се грижа за болната ми съпруга. Децата ни са в София и работят. “

Отецът призова смолянчани „в тези трудни времена да си помагаме един друг, да не сочим болните с пръст, да не се страхуваме и да се уповаваме на вярата. “

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини