От х:

Днес в x:

14 °C

Отгледаха легендарна римска финикова палма от семена на 2000 години

Учени култивирали растения от семена на финикова палма, оцелели в руини и пещери в продължение на 2 000 години.

Забележителното постижение потвърждава изключителната жизнеспособност на ядките, които някога били част от сочните юдейски фурми – сорт, изгубен от векове.

Благодарение на младите фиданки, учените започнали да разплитат тайните на сложните практики по отглеждането им, чрез които се добивали фурмите, възхвалявани от Херодот, Гален и Плиний Старши.

В древна крепост, построена от цар Ирод Велики и пещери в Южен Израел между Юдейските хълмове и Мъртво Море, археолозите открили стотици семена от финиковата палма Phoenix dactylifera.

Учените подбрали 34 семена, за които смятали, че са най-жизнеспособни. Едно било отделено като контрола, останалите 33 били внимателно потопени във вода и фертилизатор.

6 от семената успешно покълнали и били кръстени Йона, Уриел, Боаз, Джудит, Хана и Ада.

Така учените имали възможност да проведат редица тестове и анализи.

Събрали фрагменти от обвивката на семената, които все още били свързани с корените на растенията. Те били идеални за радиовъглеродно датиране, което потвърдило, че семената са на възраст между 1 800 и 2 400 години.

Учените извършили генетични анализи и на самите растения, сравнявайки ги с наличната база данни от съвременни финикови палми. Това разкрило обмен на генетичен материал от финикови палми от Близкия изток и палмови дървета от Северна Африка.

Което път на свой ред подсказва употребата на сложни земеделски практики – умишлени кръстоски, за да се постигнат желани характеристики у отглежданите дървета.

Според Теофраст, Херодот, Гален, Страбон, Плиний Старши и Йосиф на ценните фурми се приписвали различни качества - голям размер, хранителна стойност, лечебни свойства, сладост и дълъг срок на годност, което им позволявало да бъдат изнасяни из цялата Римска империя.

Изследователите открили, че древните семена са с до 30% по-големи от днешните, което вероятно означава, че и плодовете също са били по-големи. Разбира се, покълването им след толкова дълго време се определя за истинско чудо.

Както всеки който работи със семена знае, качеството им се влошава с времето – колкото по-дълго ги съхранявате, толкова по-малко от тях ще покълнат след засаждане.

Ако учените открият как древните семена са запазили жизнеспособността си толкова дълго, това би могло да се окаже от значение за земеделието в наши дни.

Сочните фурми постепенно изчезнали след упадъка на Римската империя. Възможно е все още да се били отглеждани през 11-ти век, но със сигурност до 19-ти от тях вече нямало и следа.

Напълно възможно е сега да се завърнат, макар и само с научни цели.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини