От х:

Днес в x:

11 °C

40 жени "бабуваха" и наричаха за повече деца в Златоградско

Изображение 1 от 2

    За поредна година на 21 януари в златоградското село Ерма река отбелязват народния женски празник Бабинден със специален ритуал, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които вече са се сдобили с деца.

    Кметството и читалище „Орфей” в селото заедно организираха пъстрия празник, почитащ традицията, а примера на Ерма река тази година за пръв път бе последван и от НЧ „Прогрес 1939” в село Старцево и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Златоград.

    Село Ерма река пази традициите и духа на този празник от стари времена и всяка година с вълнение жените отбелязват празника. Облечени в старовремски пъстри носии от златоградския регион, млади и стари жени пресъздават отколешната традиция, с която са посрещани новородените. „Бебето“ е повито в пъстрите местни кърпи, тъкани на ръка, трапезата е отрупана с най-вкусните традиционни ястия, а жените пеят песните, характерни за ритуала.

    И тази година над 40 жени с радост и признателност отпразнуваха този ден, а гости бяха кметът на Община Златоград Мирослав Янчев и председателя на Общински съвет Емил Хумчев. През изминалата 2019 година, новородените в Община Златоград са 48, а местната власт се надява, че тази ще са повече.

    Празничната вечер бе изпълнена с много настроение, забавни игри и танци, а за всички тях имаше приятни изненади и подаръци, както и пожелания за здраве, лесно раждане на бъдещите майки, благополучие, нестихващ дух за запазване и предаване на тези значими български празници и традиции на поколенията.
     

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини