От х:

Днес в x:

Каква е връзката между музика, удоволствие и емоция?

Защо музиката има толкова силно въздействие върху нас? И защо толкова ни харесва?

Музиката има важно значение за хората, тъй като се появява (независимо или чрез културен обмен) в почти всяко общество в историята на човечеството. Това изпитваме всеки път, когато си слагаме слушалките.

През 2001 г. изследователи от Университета Макгил в Монреал използват магнитен резонанс (MRI), за да покажат, че хората, слушащи музика, проявяват активност в лимбичната и паралимбичната области на мозъка, които са свързани с наградната система. Тази система за възнаграждение извлича допамин, което ни кара да чувстваме удоволствие като награда за секс, добра храна и т.н. Пристрастяващите дроги действат също като стимулират производството и освобождаването на допамин в мозъка.

Не се знае, ако бъдем честни, защо музиката въздейства така.

Но съществуват няколко теории.

Още през 1956 г. в своята книга от Style and Music: Theory, History, and Ideology (Стил и музика: теория, история и идеология), философът и композиторът Леонард Майер (Leonard Meyer) предполага, че емоционалната реакция от слушането на музиката е свързан с нашите очаквания. Той се основава на предишни теории (моделът убеждение - желание - намерение), че формирането на емоция зависи от нашите желания. Невъзможността да задоволим някакво желание би създала чувство на неудовлетвореност или гняв, но ако получим това, което искаме, получаваме приятни чувства като награда. Съществува и отложено удовлетворение: колкото по-голям е интервалът между разочарованието и когато получим това, което искаме, толкова по-добре ще се почувстваме, след като го получим, според теорията.

Според Майер, тъй като музиката работи с модели, човешкият мозък подсъзнателно се опитва да предскаже каква ще бъде следващата нота или групи от ноти. Ако е познал, той си дава като награда допамин. Ако не е, ще се постарае и ще получи по-високо количество допамин, след като в крайна сметка успее. С други думи, просто очакването за това как трябва да продължи песента предизвиква емоции в нашия мозък, независимо дали това очакване се оказва правилно или не.

Това е хубава теория, но е много трудно да се провери. Основният проблем при нея е, че музиката може да бъде толкова разнообразна, че има практически безкрайни начини да познаем или не, така че не е ясно какво трябва да се тества. Песента може да увеличи или да забави темпото си и това може да успеем да го предвидим, но не може да познаваме всеки път безкрайно. Знаем, че дисонансите са неприятни, но изглежда културният фактор също има роля - това, което е било много харесвано преди две хиляди години, може днес да ни звучи ужасно.

Може да чуете тази реконструкция на древногръцка музика:

и този шумерски химн на около 3 400 години, възстановен от фрагменти на клинописни глинени плочки - най-старата песен в света:

Очакванията ни до голяма степен са обусловени от това как се е развило досега дадено произведение, как е в сравнение с подобни песни и как се вписва в музиката, която сме слушали досега. Всички имаме своето подсъзнателно разбиране за това каква трябва да бъде музиката и това до голяма степен зависи от нашата култура. Ето защо джазът рядко се харесва на незапознатите с него.

Музиката също изглежда има физиологичен ефект върху хората. Минали изследвания показват, че моделите на нашата сърдечна дейност и дишането се ускоряват, за да съответстват на ритъма на бързо развиваща се песен, „независима от индивидуалните предпочитания“, т.е. независимо дали „харесваме“ песента. Възможно е мозъците ни да интерпретират тази възбуда като вълнение чрез процес, наречен забавление на мозъчните вълни (brainwave entertainment).

Друга възможност е музиката да активира регионите на мозъка, които управляват и обработват речта. Тъй като сме  много социални животни, сме свикнали да предаваме емоциите чрез речта. От тази гледна точка музиката действа като специфичен тип реч и като такава може да бъде средство за предаване на емоция. Тъй като имаме склонността да отразяваме емоциите на другите, песента в крайна сметка ще ни накара да „почувстваме нещо“.

Музиката е много богата тема, която може да се окаже безкрайна. Нашето удоволствие от нея зависи и от много голям брой много субективни фактори, което допълнително усложнява опитите за количествено определяне на преживяването.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини