От х:

Днес в x:

Честваме воеводите Димитър Маджаров и Капитан Петко Войвода

Преди 137 години на15 декември 1882 г. в с. Мерхамли, Западна (Беломорска) Тракия се ражда тракийският герой – Войводата Димитър Маджаров. Целият му съзнателен живот преминава в непрестанна борба за защита населението на Тракия. Връх на неговата дейност е спасяването, заедно с войводата Руси Славов, на над двадесет хиляди бежанци от Беломорска Тракия, подложени на геноцид от турския башибозук през трагичната за населението на Тракия 1913 г., за което е титулуван от народа  като „Спасителят на тракийските бежанци“. Умира на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали. Името му е увековечено с много улици в страната, град Маджарово, който носи неговото име и морският нос Маджарово на остров Анвер в Антарктика.

На 15 декември 2018 г. (Неделя) от 11.00 ч. пред паметника на Войводата Димитър Маджаров в гр. Кърджали  ще бъдат поднесени венци и цветя от Съюза на тракийските дружества, членовете и симпатизантите на  „ТД -Д. Маджаров“ и читалищата „Тракия-2009“ и „Родопски фар 1938“.

На 18 декември  2019 г. тракийци ще празнуват 175 години от  рождението на другия виден тракиец –националният герой на България, Капитан Петко войвода.  Роден през 1844 г. в с. Доганхисар, Западна (Беломорска) Тракия. Бурният му живот започва още на 17 години и преминава в една непрестанна битка с поробителя за свободата на Тракия и Родопите. Умира на 56-годишна възраст в гр. Варна. За революционната си дейност е удостоен с чин „капитан от руската армия“, с орден за храброст "Георгиевски кръст" и званието „Почетен гражданин на Варна“. В знак на признателност са му издигнати над 22 паметника в страната и чужбина.

Националното честване на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода ще се състои на 18 декември 2019 г. от 11.00 ч. в град  Варна под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева. Организатори са Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” във Варна и община Варна с участието на Съюза на тракийските дружества и дружествата от големите градове на страната – Пловдив, Бургас, Кърджали, Сливен и др.

В региона на 18 декември 2019 г. (сряда) венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода ще поднесат:

- в Кърджали от 12.15 ч. „ТД -Д. Маджаров“ и читалищата „Тракия-2009“ и „Родопски фар 1938“, заедно с  Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“, които ще тръгнат в 12.00 ч. с шествие от паметника на Васил Левски.

- ТД „Момчил юнак“ в Момчилград от 17.00 ч. ;

- ТД „Тракия“в Крумовград от 12.30 ч.

Каним тракийци и гражданството на гр. Кърджали и региона да се присъединят към честванията на тракийските герои.

ЯНИ ЯНЕВ

Председател на  Съюза на тракийските дружества

и на ТД „Д. Маджаров“ Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини