От х:

Днес в x:

Родопски ски шампион дарява риба и продукти за сираците в дома на отец Иван в Нови хан

    До 20 декември в Чепеларе ще има акция за набиране на продукти за дома

    Празничен рибен курбан и разнообразни хранителни продукти вчера са били доставени в дома за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", в село Нови Хан.

    Чепеларецът Борислав Киряков, национален шампион по ски от близкото минало, организира кампанията за набиране на продукти и трайни храни за 60-те деца в ихтиманското село. Идеята се родила от неговата дъщеря Николина Кирякова, която решила, че децата трябва да имат риба за Никулден и семейството закупува 35 шарана за празничната трапеза на децата. В последствие инициативата се разраства, с хранителни продукти се включват и други хора от Чепеларе и носят консерви, салати, хляб, безалкохолни напитки и различни лакомства, буркани, варива, плодове за малките жители в дома, а на 5 декември всичко е доставено на място с бус от Чепеларе.

    Днес децата ще имат традиционното за Никулден рибно меню-печен пресен шаран и чорба.

    „Риба няма кой да им даде, а на Никулден се яде риба и затова сме се спрели на шарани. Снощи закарахме всичко с бус, а повечето деца не са виждали плодове и шоколади, гледаха ги като нещо невиждано и много се радваха. Ние не сме богаташи, аз работя по 12 -14 часа на ден и се боря с живота, както повечето българи, но не се оплаквам-имам дом, топлина и семейство, а тези деца нямат нищо. ”, сподели за СмолянБГвести Борислав Киряков.

    Семейството на родопския шампион обаче не спира до тук и решава да организира кампания за Коледа за набиране на хранителни продукти за зимата за двата дома създадени от отец Иван-този в Нови хан и другият в село Якимово-Монтанско, където живеят около 200 души-възрастни и деца, намерили подслон благодарение на отеца.

    „Когато пристигнах в Нови хан вчера, дойде пратка от дарители с ориз, брашно, леща и макарони. Но това е всичко, което имат там, затова обявяваме акция до 20 декември за набиране на други хранителни продукти-сирене, маслини, олио, лютеница, картофи, фасул и консерви.“, обясни Киряков. "До 20 декември ще очакваме всички хора, които искат да помогнат, всичко ще се събира в къщи, имаме място, организирал съм транспорта, нека кой с каквото може да се включи, ако всеки даде по нещо ще успеем да помогнем. Представете си само-дори по 10 кг картофи да даде всеки, колко тона можем да съберем, ще стигнат за зимата.“, призовава Киряков.

    "Камионът потегля на 20 декември за Нови хан, до момента даренията от консерви, компоти и други продукти наближават един тон, а чепеларци са милосърдни хора и дават.", убеден е ексшампионът и се надява да откликнат не само негови съграждани, защото в дома в Якимово нямат дори дърва за зимата, а той иска да помогне и там.

    Семейството оставя и телефон за връзка: Борислав Киряков: 0897 872 959, Николина Кирякова: 0889 406 194

    Сметката за дарения в пари тук: http://svetinikolai.org/

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Bo
      Boqna
      0 0
      19:37, 7 дек 2019
      Браво, семейство Киряков! Вие сте жив пример, че доброто съществува. Щастлива съм, че Ви познавам!
    • 2
      Зо
      Зоя Сотирова
      0 0
      23:35, 9 яну 2020
      Браво Борислава! Достоен за уважение!
    Последни новини