От х:

Днес в x:

26 °C

Изключително топлото време над Антарктида причинява екстремна жега и суша в Австралия, предупреждават изследователи

Промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс определят по-високи от обичайните температури и метеорологичните условия в Австралия, предупреждава международно проучване.

"Досега вниманието е съсредоточено върху значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва авторът на изследването д-р Гизлен Боша, научен сътрудник в Центъра за екстремен климат и Училището за Земята, атмосферата и околната среда в университета Монаш (Австралия).

"Нашето изследване е важно, защото е първото по рода си, което идентифицира и количествено определя пряката връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и австралийските екстремни горещини и суша в края на пролетта и началото на лятото“, каза тя. "Това има голямо значение за предсказуемостта на екстремния климат в Австралия, както и вероятно други региони на Южното полукълбо."

Австралийските екстремни горещини и суша могат да имат пагубно въздействие върху човешкото здраве и ресурси и природните екосистеми, особено когато тези условия не са предвидени.

Проучването показва, че промените в пролетните ветрове високо над Южния полюс могат да окажат решаващ ефект върху повърхностния климат в Австралия - отслабването на тези ветрове през пролетта води до по-високи температури, по-ниски валежи и увеличаване на топлинната вълна и пожароопасните метеорологични условия през края на пролетта до началото на лятото.

"Нашите открития могат да ни помогнат да прогнозираме и да се подготвим навреме за тези екстремни събития в Австралия и вероятно в други региони на Южното полукълбо", казва съавторът на изследването доцент Джули Арбластър, също от Училището за Земята, атмосферата и околната среда на университета Монаш.

Изследователите използват климатични наблюдения от 1979 до 2016 г., за да идентифицират години на силно стратосферно затопляне (или силно отслабване на полярния вихър). Така те изчислили вероятността да има екстремни горещи и сухи условия над Австралия през тези години в сравнение с други.

Те откриват, че вероятността за екстремни горещини и суша изглежда се увеличава с около четири до осем пъти, когато има значително отслабване на полярния вихър.

Д-р Еун-Па Лим каза, че в Южното полукълбо полярният вихър има тенденция да се променя само умерено, с изключение може би на септември 2002 г., когато се наблюдава голямо стратосферно затопляне.

"Ето защо досега много внимание беше насочено към значението на стратосферното затопляне в Северното полукълбо и неговото въздействие върху екстремния климат", казва тя. "Но сега знаем, че има пряка връзка между вариациите в полярния вихър на Антарктида през пролетта и крайните горещини през пролетта до началото на лятото в Австралия."

Изследването, ръководено от д-р Юн-Па Лим от Бюрото по метеорология, е публикувано в списанието Nature Geoscience.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини