От х:

Днес в x:

Тръмп облекчава забраната за Huawei

Пет месеца след влизането на забраната, която покоси продажбите на Huawei на пазарите извън Китай, Белият дом започна да подписва специални лицензи за някои щатски компании, които ще им позволят отново да работят с китайският технологичен гигант, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Одобренията най-вероятно ще бъдат интерпретирани като знак на добра воля преди новите разговори между Вашингтон и Пекин, насрочени за днес. Бизнес групите се надяват, че преговарящите могат да постигнат съгласие за временна или частична сделка, която да избегне нова ескалация на търговската война и увеличение на митата.

Частичните разрешения за работа с Huawei следват план на президента Тръмп, изложен след среща с китайския му колега Си Дзинпин през юни. Администрацията на държавния глава наложи забрана на американските компании да работят с китайския гигант, което остави най-новият модел Mate 30 без достъп до услугите на Google и Facebook. Редица доставчици на компоненти също замразиха отношенията си с китайската компания.

Засега не е ясно на кои компании отново е разрешено да правят бизнес с Huawei. Самият Тръмп заяви, че ще разрешава доставките, ако кооперацията няма да бъде заплаха за националната сигурност на САЩ.

Очаква се днес старши служители в администрациите на САЩ и Китай да се срещнат, за да обсъдят как може да бъде прекратена търговската война. Срещата е само дни преди очакваните нови увеличения на митата за внос от Китай, които трябва да влязат в сила на 15 октомври. На 15 декември пък се очаква списъкът с обмитявани стоки да бъде увеличен, като в него влязат повече потребителски стоки.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини