От х:

Днес в x:

28 °C

Диви прасета разораха Роженските поляни, валяци заравняват, за да направят паркинг за 20 хил. коли

Броени дни преди откриването на Националния събор на Рожен на 18 юли, подготовката е към края си, съобщиха организаторите на заключителен брифинг днес пред журналисти.

Паркинги за автомобилите ще има горе на място, транзитното преминаване ще е спряно, а като цяло призивът на организаторите е хората да използват обществения транспорт, цената, за който ще бъде 3 лв.  Обособени са паркинги на самите поляни,  с капацитет между 17-20 хиляди автомобили и са напълно безплатни.

„Специално за съботния ден, който по традиция е най-масово посещаван, сме свили доколкото е възможно всички площи навътре, за да освобождаваме паркоместа. Единственият проблем е, че има многото диви прасета, които буквално са изорали поляните. Всяка вечер се случва това, ловът е забранен и нищо не може да се направи. Сега пуснахме валяк, който да минава и това, което е обърнато от дивите прасета, да го валира, за да може колите безпрепятствено да се движат. “, обясни председателят на Сдружението организатор Симеон Караколев.

Според кмета на Община Смолян Николай Мелемов са правени няколко регулярни срещи с КАТ, полиция, пожарна, Пътно управление, ЕВН и има готовност по въпросите, свързани с компетентността на всяка от службите. Сметосъбирането след трите дни на събора ще се плаща допълнително от Община Смолян. Възложено е на фирмата по чистота в най-кратки срокове след мероприятието да почисти, увери кметът и допълни, че на място ще има контейнери, пепелници, както и 170 тоалетни, разпределени на две зони. Ще има такива и за инвалиди, както и 10-15 мобилни бани и 80 мобилни мивки.

Обществени паркинги – договорено е с кметовете на общини, които участват като помощ в организацията, да се подсигурят само места, за които няма да се плаща за паркиране. „Ако някой си направи частен паркинг, на частен свой имот – няма да е наша организация, безплатното паркиране го правим ние“, увери кметът Мелемов.

Лагерът за палатки ще е с 500 места, като таксата за нощувка е 15 лв. на вечер, а на поляните в понеделник е разпъната и първата палатка, чиито стопани са любопитни да наблюдават подготовката за предстоящото на 18 юли откриване на Събора.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини