От х:

Днес в x:

През 2040 месото няма да се добива от мъртви животни

Голяма част от месото, което хората консумират през 2040 няма да идва от животни, твърди доклад, предвиждащ 60% от продукта да се отглежда от клетъчни култури или да бъде заменен от растителни алтернативи с вкус на месо.

Докладът подчертава огромния екологичен отпечатък на конвенционалното производство на месо, наред със загрижеността за благосъстоянието на животните и индустриализираното селско стопанство.

Според учените е въпрос на време веганските алтернативи и отгледаното в лаборатория месо да си спечелят по-голям пазарен дял.

Конвенционалната месопреработвателна индустрия отглежда милиони животни и има оборот от над 1 трилион долара годишно. Огромният отпечатък върху околната среда бе разкрит от редица научни изследвания напоследък – от емисиите, ускоряващи климатичните промени, до унищожаването на естествените хабитати с цел обособяване на обработваеми площи и замърсяването на реките и океаните.

Компании, използващи растителни съставки като заместители в бургерите, бележат значителен ръст. Изчислено е, че 1 милиард долара са били инвестирани във веган продукти, включително от компании, домининиращи на пазара за конвенционално месо.

Други компании отглеждат култури от месни клетки, за производството на истинско месо без нуждата да се убиват животни. Този тип продукти все още не са достигнали до потребителите, но прогнозите сочат, че те ще вземат превес в дългосрочен план, защото пресъздават вкуса и усещането от конвенционалното месо, за разлика от растителните алтернативи.

Според доклада през 2040 35% от месото ще бъде отглеждано от клетъчни култури, а 25% ще е вегански заместители. Той подчертава значително по-голямата ефективност на тези продукти, в сравнение с конвенционалното месо.

Близо половината от земеделските култури по света отиват за изхранване на добитъка, но едва 15% от растителните калории по света биват консумирани от хората като месо.

Според учените месото от клетъчни култури ще набере преднина, докато новите веган заместители ще имат жизненоважна роля в прехода от конвенционално до отгледано в лабораторни условия месо.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини