От х:

Днес в x:

Изключителната Алондра де ла Пара и симфоничен оркестър (видео)

Жените диригенти на симфоничен оркестър не се нещо често срещано. В исторята едва ли са повече от пръстите на едната ръка. Но това не значи, че когато се случи жена да развие редкия талант, необходим за тази уникална роля в музикалния свят, тя не може да е връх в нея.

Алондра де ла Пара е ярка и жизнерадостна личност, която води оркестъра и публиката през всички драматични обрати в произведението, през летящите или мощно прииждащи моменти, през технични и емоционални пасажи, артистично, естествено и с лекота. Тази жена диригент е необикновена. Във видеото камерата не се отделя от нея, затова го избрахме. Произведението е "Класическа симфония" на Прокопиев. Записът е от сепрември 2017, направен в Хамбург с Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Това е Първата симфония на Прокофиев, белязана с характерните за неговите творби дълбоко съдържание, неизчерпаема фантазия, ярко своеобразие и високо професионално майсторство. Велоколепното дирижиране на Алондра де ла Пара следва енергията и дръзката динамика на равитието, а мелодичното дихание идва в пространството от всички страни. И цялата същност на тази музика, всеки нюанс, най-малката промяна в настроението можете да видите в лицето и движенията на Алондра де ла Пара.

Ето и малко биографични данни за тази харизматична диригентка с бликаща енергия и заразна чувствителност. 

Де ла Пара е мексиканка. Баща ѝ е писател и редактор, майка ѝ - социолог и педагог. Нейната баба е писателката Йоланда Варгас Дулсе, а леля й е актрисата Емо де ла Пара. Когато се родила, родителите ѝ били студенти в Ню Йорк. Семейството се мести в Мексико Сити, където де ла Пара започва да учи пиано на 7-годишна възраст и виолончело на 13-годишна възраст. Тя също така проявява интерес към дирижирането около 13-годишна възраст. На 19 години се завръща в Ню Йорк и завършва пиано и дирижиране в Музикалното училище в Манхатън. Работила е като диригент стажант в Симфоничния оркестър на Ню Амстердам. 

През 2003 г. де ла Пара основава свой ансамбъл - Мексиканско-американския оркестър, по искане на мексиканското консулство, което моли де ла Пара да направи концерт с мексиканска музика. Полученил се 65-членен оркестър, преименуван през 2004 г. на Филхармоничен оркестър на Америка. Посещават Мексико през 2007 г. , издават два комеррсиални диска и продължават до 2011 г., когато оркестърът прекратява дейността си поради финансови затруднения. Де ла Пара е става арт директор на Orquesta Filarmónica de Jalisco за две години. После е гост диригент във Франция, Германия, Австралия.

През май 2015 г. де ла Пара направи първия си спектакъл като гост диригент със симфоничния оркестър на Куинсланд. Малко по-късно тя става първият му музикален директор и първата жена диригент на основния ръководен пост.

Алондра де ла Пара има много награди, ще споменем само, че е през 2018 е обявена за жена на годината в Мексико

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини