От х:

Днес в x:

11 °C

Шесто чувство: Mогат ли хората да усещат земното магнитно поле?

Плодовите мушици притежават такава способност, сивите каменарчета също, дори сьомгата. Всички те се ориентират с помощта на земното магнитно поле.

Стотици други животни мигрират по същия начин, част от тях на огромни разстояния. Един вид обаче винаги е липсвал от този клуб: Homo sapiens. Хората не притежават вътрешни компаси, поне така твърдят учените.

Изследователи от технологичния институт в Калифорния, обаче, открили доказателства, че мозъците на мъжете и жените реагират на промени в магнитните полета и че тези промени им позволяват да определят север и юг и да се ориентират без компас.

“Открихме доказателства, че хората притежават шесто чувство – магнетизъм. То би могло да обясни защо някои хора имат по-добър усет за посоки от други. Някои ден може би ще възстановим наследената от предците ни способност да използваме магнитните полета за ориентир”, казва професор Джоузеф Киршвинк.

Твърдението е противоречиво. Други изследователи твърдят, че експериментът на Киршвинк демонстрира как мозъкът реагира на определени промени в магнитните полета, но това не означава наличие на вътрешен магнитен усет.

В своя експеримент Киршвинк и колегите му от САЩ и Япония, поставили доброволци в алуминиеви клетки с 6 стени, които трябвало да ги предпазят от земното магнитно поле. Мозъчните вълни на участниците били записвани, докато във вътрешността на клетките били изкуствено прилагани различни магнитни полета.

Участвали общо 34 мъже и жени. Учените открили, че определени ориентации на изкуствените магнитни полета довели до драстичен спад в мозъчните алфа вълни. Подобни промени обикновено се наблюдават когато мозъците обработват информация – т.е мозъците им работели трескаво в отговор на промените в магнитните полета.

Промените, наблюдавани при доброволците, обаче, били минимални в сравнение с тези при сивото каменарче, което редовно изминава разстоянието между Аляска и Кения. За него се знае, че реагира на промените в магнитните полета, макар че при наближаване на крайната си дестинация птицата разчита и на обонянието си, а също на слънцето и звездите. И все пак е ясно, че тя притежава удивителни способности, що се отнася до засичане на магнитните полета.

Предполага се, че сивото каменарче използва фоточувствителни молекули, които могат да се превърнат в две различни вещества, в зависимост от посоката на магнитното поле. Тези вещества са познати като криптохроми, съдържат се в ретината на птиците и служат като вътрешен компас.

Киршвинк, обаче, предлага алтернативно обяснение: наличието на специални клетки, съдържащи железни кристали. Те се въртят подобно на стрелката на компас, отварят и затварят пори в клетките и променат изпращаните до мозъка сигнали.

Хората днес не използват вътрешните си компаси, вероятно защото съвременния живот е нарушил механизма им.

Коренните жители на Азия и Австралия, например, говорят езици фундаментално по-различни от европейските. Тези различия може би влияят на способността ни да реагираме на слабите сигнали от вътрешния ни компас, смята Киршвинк.

“При тези народи няма думи за напред, назад или вдясно. Те говорят за север и изток”, казва той.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини