От х:

Днес в x:

Шесто чувство: Mогат ли хората да усещат земното магнитно поле?

Плодовите мушици притежават такава способност, сивите каменарчета също, дори сьомгата. Всички те се ориентират с помощта на земното магнитно поле.

Стотици други животни мигрират по същия начин, част от тях на огромни разстояния. Един вид обаче винаги е липсвал от този клуб: Homo sapiens. Хората не притежават вътрешни компаси, поне така твърдят учените.

Изследователи от технологичния институт в Калифорния, обаче, открили доказателства, че мозъците на мъжете и жените реагират на промени в магнитните полета и че тези промени им позволяват да определят север и юг и да се ориентират без компас.

“Открихме доказателства, че хората притежават шесто чувство – магнетизъм. То би могло да обясни защо някои хора имат по-добър усет за посоки от други. Някои ден може би ще възстановим наследената от предците ни способност да използваме магнитните полета за ориентир”, казва професор Джоузеф Киршвинк.

Твърдението е противоречиво. Други изследователи твърдят, че експериментът на Киршвинк демонстрира как мозъкът реагира на определени промени в магнитните полета, но това не означава наличие на вътрешен магнитен усет.

В своя експеримент Киршвинк и колегите му от САЩ и Япония, поставили доброволци в алуминиеви клетки с 6 стени, които трябвало да ги предпазят от земното магнитно поле. Мозъчните вълни на участниците били записвани, докато във вътрешността на клетките били изкуствено прилагани различни магнитни полета.

Участвали общо 34 мъже и жени. Учените открили, че определени ориентации на изкуствените магнитни полета довели до драстичен спад в мозъчните алфа вълни. Подобни промени обикновено се наблюдават когато мозъците обработват информация – т.е мозъците им работели трескаво в отговор на промените в магнитните полета.

Промените, наблюдавани при доброволците, обаче, били минимални в сравнение с тези при сивото каменарче, което редовно изминава разстоянието между Аляска и Кения. За него се знае, че реагира на промените в магнитните полета, макар че при наближаване на крайната си дестинация птицата разчита и на обонянието си, а също на слънцето и звездите. И все пак е ясно, че тя притежава удивителни способности, що се отнася до засичане на магнитните полета.

Предполага се, че сивото каменарче използва фоточувствителни молекули, които могат да се превърнат в две различни вещества, в зависимост от посоката на магнитното поле. Тези вещества са познати като криптохроми, съдържат се в ретината на птиците и служат като вътрешен компас.

Киршвинк, обаче, предлага алтернативно обяснение: наличието на специални клетки, съдържащи железни кристали. Те се въртят подобно на стрелката на компас, отварят и затварят пори в клетките и променат изпращаните до мозъка сигнали.

Хората днес не използват вътрешните си компаси, вероятно защото съвременния живот е нарушил механизма им.

Коренните жители на Азия и Австралия, например, говорят езици фундаментално по-различни от европейските. Тези различия може би влияят на способността ни да реагираме на слабите сигнали от вътрешния ни компас, смята Киршвинк.

“При тези народи няма думи за напред, назад или вдясно. Те говорят за север и изток”, казва той.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини