От х:

Днес в x:

Знаете ли, че в аптеката могат не само да измерят кръвната ви захар, а да имате и личен фармацевт?

Знаете ли, че в аптеката могат не само да измерят артериалното Ви налягане и кръвната захар, да Ви консултират за назначената от лекар лекарствена терапия, но и че е възможно да имате „личен“ фармацевт, който да проследява резултатите от нея?

Това се нарича фармацевтична грижа, за нуждата от която по света се заговаря през 70-те години на миналия век, от 1990 г. съществува концепция, а новата им дефиниция става факт през 2013 г. На практика фармацевтичните грижи включват: оценка на лекарствената терапия, включваща идентифициране, решаване и предотвратяване на лекарствено свързани проблеми; мониториране и стимулиране болния да участва активно във фармацевтичната грижа; съставяне на план за терапията и проследяване на терапевтичните резултати; създаване на база данни за състоянието на всеки конкретен пациент в аптеката.

Фармацевтът е най-достъпният за хората медицински специалист: посещението не изисква направление, записване на час, дълго чакане пред някой кабинет в клиника. Достатъчно е да влезете в аптека и да зададете въпрос.

Но полагат ли се фармацевтични грижи у нас? В каква степен? В колко и кои аптеки? Отговор на тези въпрос от институция няма да получите - полагането им е оставено от държавата изцяло на волята на фармацевтите в аптеките. Няма раздел за тях в Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, преподават се като задължителна дисциплина в университетите от 2005 г., Фармацевтичният съюз е приел Правила за добра фармацевтична практика, но въпреки усилията на преподаватели и изследователи, на фармацевтичните факултети и съсловната организация, все още у нас не могат да се отчетат реални резултати.

За да оценят нагласите на пациентите и фармацевтите за необходимостта от фармацевтични грижи, да видят нивото им на познаване група от шестима магистър-фармацевти и преподаватели в СУ правят пилотно анкетно проучване, обхващащо двете групи - магистър-фармацевти и пациенти. Отговорите на 16-те въпроса в анкетната карта бяха анализирани и представени днес, по време на втората Национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки на Факултета по химия и фармация в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Анкетирани са 331 души между 18 и 75 г., повечето - до 40 г. 80% са жени. Проучването от февруари-март 2019 г. показва, че 29% изобщо не знаят, че фармацевтите в аптеките могат да измерят артериалното им налягане. 47% не са наясно, че там могат да измерят кръвната им захар. Ако изключим от резултатите магистър-фармацевтите и видим отговорите само на пациентите, се оказва, че само 55% знаят, че в аптека може да им измерят артериалното налягане, едва 21% - кръвната захар.

78% са се консултирали за терапията си с фармацевт в аптека, а 89% потвърждават, че знаят, че фармацевтите могат да ги консултират по този въпрос. Доверието у фармацевтите е голямо: 86% казват, че се доверяват на получената информация, 83% твърдят, че след спазването на съвета от фармацевта здравословното им състояние се е подобрило.

71% са категорични: фармацевтите са най-достъпните за тях медицински специалисти. Въпреки това едва 30% споделят с тях за нежелани лекарствени реакции.

76% нямат личен фармацевт, с когото обсъждат назначеното от лекар и последствията от него. 24% обаче твърдят, че имат такъв.

И все пак хората не избират в коя аптека да влязат по аптекаря. Най-често везните се накланят в полза на това къде е най-евтино.

58% от пациентите смятат, че тези консултации от фармацевтите трябва да се заплащат и определят средна такса 3.80 лв. 42% са категорични, че не следва да плащат.

Голям дял от пациентската група смятат, че има необходимост от прилагане на фармацевтични грижи, най-често за болни с хронични заболявания - болни със сърдечно-съдови заболявания, заболявания на ендокринната система (диабет), заболявания на дихателната система, пациенти в старческа възраст и др. 

Колко важни за пациента са фармацевтичните грижи?

Много, понякога критично важни - показва примерът даден от съавторът на проучването магистър-фармацевт Симеон Георгиев:

"Ще посоча пример от последния месец в практикуването ми. Установих значително превишена доза антибиотик за тримесечно дете, което беше лекарска грешка. След обстойно проучване и отделено внимание от моя страна, което, за съжаление не се прави от всички колеги, тази грешка беше предотвратена и резултатите, които щяха да последват, бяха избегнати".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Go
    gost
    0 0
    12:54, 8 апр 2019
    Аз познавам един един дето си има лична фармацевтка вече бая години. Няма да му казвам името, нито нейното, ама той целия град ги знае.

Случаен виц

Последни новини