От х:

Днес в x:

29 °C

Първа глоба по GDPR - банка искала информация за свой длъжник от съседа му

Първа глоба е наложена по новия регламент за защита на личните данни, станал известен като GDPR.

С 1000 лева е глобена банка, която е звъняла на свой клиент, но не за неговия кредит, а за неуредени сметки на съседката му, става ясно от съобщение, публикувано в сайта на адвокатско дружество.

Възмутеният гражданин най-напред подал заявление до банката, в което е поискал заличаване на личните му данни. След като банката не се произнесла, клиентът подал второ заявление, по което тя вече се произнесла в законоустановения срок.

Независимо от това човекът е подал жалба до Комисията за защита на личните данни. КЗЛД е уважила исканията му по 2 от точките. По-сериозното нарушение, за което е и наложена глобата от 1000 лева е, че обработването на личните данни на жалбоподателя не е свързано със сключения между него и банката договор за предоставяне на потребителски кредит.

Целта, за която са обработвани данните на субекта, е различна и несъвместима с първоначалните, изрично указани и легитимни цели, за които банката е информирала клиента си при сключването на договор. Това предпоставя необходимост от предоставяне на допълнително съгласие, каквото човекът не е давал.

Второто признато нарушение е свързно с отговора, който е дала банаката на клиента си при искането му за заличаване на личните данни. В отговора си тя не го е уведомила пред кого са разкрити данните му. Не го е уведомила и за това, че в банката има автоматизирана система за решение пред кого да се предоставят данните.

По това нарушение обаче банката не е глобена, а само е задължена да допълни отговора си.

Интересно и двусмислено е решението на КЗЛД по въпроса дали клиентът може да бъде облъчван с СМС-и и имейли за целите на директния маркетинг, след като не иска това.

При подписването на договор за потребителски кредит жалбоподателят е декларирал, че се съгласява данните му да бъдат обработвани за „директен маркетинг, включително да му бъдат изпращани рекламни писма си СМС-и. КЗЛД постановява, че субектът има право по всяко време да възрази срещу обработване на данните му за целите на директния маркетинг. Жалбоподателят обаче не го е направил изрично в депозираното заявление до банката. Макар Комисията да отбелязва, че заявлението за заличаване на лични данни целѝ и възражение срещу обработването, тя приема, че в конкретния случай нарушение не е налице, защото няма конкретно посочване на термина „възражение“ от страна на субекта и това освобождава банката от отговорност.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини