От х:

Днес в x:

15 °C

Въздухът в Хасково двойно по-мръсен от димитровградския

Замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) в Хасково е двойно в сравнение с Димитровград, показва справка в РИОСВ. От началото на годината в Димитровград са регистрирани 18 превишения на допустимата концентрация на ФПЧ (50 микрограма на кубичен метър – средноденонощна норма), докато в областния град тези превишения са били 34.

Провежданият мониторинг на качеството на атмосферния въздух за последните три години показва запазване на нивото на замърсяване за Хасково и тенденция на подобряване за Димитровград, съобщи Антония Делева, старши експерт в дирекция “Контрол на околната среда” в РИОСВ.

Според нормативите средноденонощната норма от 50 микрограма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в годината.

За 2017 година в бригадирския град са били регистрирани 48 превишения на допустимата концентрация, а в Хасково – 69.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици в Димитровград е в норма – 36.69 микрограма, а в Хасково малко над нея – 41.4 (Средната годишна норма на фините прахови частици е 40 микрограма на кубичен метър).

Основен причинител на замърсяването с фини прахови частици са кюмбетата и твърдите горива. Затова през отоплителния сезон въздухът става много по-замърсен. Сред другите причини за замърсяването са мъглите, липсата на вятър и др.

От началото на отоплителния сезон в Димитровград са били измерени 5 превишения на нормите, последните са от уикенда. Вчера в 7 часа автоматичната станция там е отчела 243 микрограма. “Моментните показания обаче не са показател и не е коректно да се сравняват с пределно допустимите норми, които са на база денонощие и година”, уточни Антония Делева.

В Хасково има и три сензора, които следят за качеството на атмосферния въздух. Те са частни. Можете да видите какво е нивото на замърсяване на въздуха в Хасково в реално време чрез Haskovo.net. До главата на сайта, до данните за температурата, има (…). Като кликнете там, можете да видите данните за влажността, атмосферното налягане, както и карта на запрашеността в реално време. Към 15 часа нивото на фините прахови частици PM10 в Хасково е 82 микрограма. Сутринта обаче концентрацията им бе доста над 100 – 140-160 микрограма, а в неделя вечерта около 21 часа – над 300.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Fr
  Fresh air
  37 -1
  15:46, 3 дек 2018
  Хасково се намира в речна котловина и няма толкова вятър, като в Димитровград. Положението е критично и требват сериозни мерки ! Лошия въздух убива.
 • 2
  Га
  Гал
  62 -4
  16:09, 3 дек 2018
  Република и орфей харесаха това
  Проблемът е че циганите горят каквото им падне и ги боли кура за вашето здраве и въздуха ви. Те са като хлебарки и оцеляват винаги
 • 3
  Ee
  EEE
  5 -31
  17:07, 3 дек 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ха
  Ха
  14 -5
  17:26, 3 дек 2018
  Димитровград в равно поле, Хасково в чаша. Димитровград с население на половина на Хасково. Това за някои журнаглисти може и новина да е, не знам кой и кога е дошъл и от кое село, но за останалите не е!
 • 5
  То
  Тодоров
  28 0
  17:49, 3 дек 2018
  "Чист въздух", "Чиста ураниева вода", "Безработица и ниски заплати", "Бюрократично управление", …………….и прочее …..прочее ………."чудесно место за живот"...………- обезлюдяващо!!!? ----- до кога? - туй е въпроса!
 • 6
  Чи
  читател
  24 -1
  18:26, 3 дек 2018
  Докато не се повиши жизненият стандарт на българите, няма как да караме нови коли, да се отопляваме с екологично чисто отопление, комините ни да имат пречиствателни устройства или циганите да си купуват сухи дърва. Всяка година от ноември до февруари положението е едно и също, топлим се с кюмбета, караме си старите коли и циганите ще горят каквото им падне. Знаем как да живеем и да дишаме чист въздух, но мисията е невъзможна. Ха ха също е прав.
 • 7
  Еж
  ежко
  3 -1
  19:39, 3 дек 2018
  от утре по една мокра хавриена кърпа на лицето и повече кюмюр в собата и газ на таралясника.
 • 8
  Ба
  Бай Колю
  21 -1
  20:13, 3 дек 2018
  Решението е да се отвори тец хасково и да горим изборен матриял от кв. република убий ******* спаси живот!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 9
  Ни
  Никола
  15 0
  20:52, 3 дек 2018
  Снимката, която сте направили се вижда ясно, защо е замърсен въздуха. В Хасково се горят много парцали и гуми точно от тези на снимката....
 • 10
  Ма
  Мал
  11 0
  21:58, 3 дек 2018
  Какво точно харесаха Орфейци, Гал?! Че дишат боклуците на Република ли? Че им слушат нон стоп маанетата ли?! Че им е кеф по улиците да препускат каруците на мангусите и контролиращите да се правят, че нищо не виждат?! Че сеят боклуци и трошат всичко ей така за кеф?! Че може да се отворят прозорците зиме или че не може да се проветрят помещенията, щото на манго му се гори всичко де що докопа?! А как да се реши тоя проблем - всички да се изнесем освен, а!
 • 11
  Ге
  Георги
  6 -14
  22:49, 3 дек 2018
  Пичове и пички. Рядко коментирам определени теми,... Виж коментара
  • Ко
   Колю
   15 -4
   23:42, 3 дек 2018
   А, бе, Георги... те мангустите си живеят най-добре измежду населяващите територията на Република България... Какви ги говориш...
 • 12
  Ас
  Асковлия
  6 0
  20:24, 4 дек 2018
  Ниски доходи - смрад . Докато бизнеса в това село не започне да плаща ....ще е так . Димитровград са на светлини години пред нас.
 • 13
  De
  Deniss
  0 -1
  20:11, 5 дек 2018
  Населението на Д-град колко е, на Хасково колко?! Не може да се сравнят 60 000 със 10 000, като в случая 60-те хиляди ще горят повече. Вятър пък може да няма в центъра! Елате вижте в югозападната част какво става през повечето време. Хасково не е низина, нямаме високи планини около града като в Кърджали, та да има безветрие. Баш сме си Хасковска хълмиста област,

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини