От х:

Днес в x:

11 °C

Въздухът в Хасково двойно по-мръсен от димитровградския

Замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ) в Хасково е двойно в сравнение с Димитровград, показва справка в РИОСВ. От началото на годината в Димитровград са регистрирани 18 превишения на допустимата концентрация на ФПЧ (50 микрограма на кубичен метър – средноденонощна норма), докато в областния град тези превишения са били 34.

Провежданият мониторинг на качеството на атмосферния въздух за последните три години показва запазване на нивото на замърсяване за Хасково и тенденция на подобряване за Димитровград, съобщи Антония Делева, старши експерт в дирекция “Контрол на околната среда” в РИОСВ.

Според нормативите средноденонощната норма от 50 микрограма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в годината.

За 2017 година в бригадирския град са били регистрирани 48 превишения на допустимата концентрация, а в Хасково – 69.

Средната годишна концентрация на фини прахови частици в Димитровград е в норма – 36.69 микрограма, а в Хасково малко над нея – 41.4 (Средната годишна норма на фините прахови частици е 40 микрограма на кубичен метър).

Основен причинител на замърсяването с фини прахови частици са кюмбетата и твърдите горива. Затова през отоплителния сезон въздухът става много по-замърсен. Сред другите причини за замърсяването са мъглите, липсата на вятър и др.

От началото на отоплителния сезон в Димитровград са били измерени 5 превишения на нормите, последните са от уикенда. Вчера в 7 часа автоматичната станция там е отчела 243 микрограма. “Моментните показания обаче не са показател и не е коректно да се сравняват с пределно допустимите норми, които са на база денонощие и година”, уточни Антония Делева.

В Хасково има и три сензора, които следят за качеството на атмосферния въздух. Те са частни. Можете да видите какво е нивото на замърсяване на въздуха в Хасково в реално време чрез Haskovo.net. До главата на сайта, до данните за температурата, има (…). Като кликнете там, можете да видите данните за влажността, атмосферното налягане, както и карта на запрашеността в реално време. Към 15 часа нивото на фините прахови частици PM10 в Хасково е 82 микрограма. Сутринта обаче концентрацията им бе доста над 100 – 140-160 микрограма, а в неделя вечерта около 21 часа – над 300.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Fr
  Fresh air
  37 -1
  15:46, 3 дек 2018
  Хасково се намира в речна котловина и няма толкова вятър, като в Димитровград. Положението е критично и требват сериозни мерки ! Лошия въздух убива.
 • 2
  Га
  Гал
  62 -4
  16:09, 3 дек 2018
  Република и орфей харесаха това
  Проблемът е че циганите горят каквото им падне и ги боли кура за вашето здраве и въздуха ви. Те са като хлебарки и оцеляват винаги
 • 3
  Ee
  EEE
  5 -31
  17:07, 3 дек 2018
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ха
  Ха
  14 -5
  17:26, 3 дек 2018
  Димитровград в равно поле, Хасково в чаша. Димитровград с население на половина на Хасково. Това за някои журнаглисти може и новина да е, не знам кой и кога е дошъл и от кое село, но за останалите не е!
 • 5
  То
  Тодоров
  28 0
  17:49, 3 дек 2018
  "Чист въздух", "Чиста ураниева вода", "Безработица и ниски заплати", "Бюрократично управление", …………….и прочее …..прочее ………."чудесно место за живот"...………- обезлюдяващо!!!? ----- до кога? - туй е въпроса!
 • 6
  Чи
  читател
  24 -1
  18:26, 3 дек 2018
  Докато не се повиши жизненият стандарт на българите, няма как да караме нови коли, да се отопляваме с екологично чисто отопление, комините ни да имат пречиствателни устройства или циганите да си купуват сухи дърва. Всяка година от ноември до февруари положението е едно и също, топлим се с кюмбета, караме си старите коли и циганите ще горят каквото им падне. Знаем как да живеем и да дишаме чист въздух, но мисията е невъзможна. Ха ха също е прав.
 • 7
  Еж
  ежко
  3 -1
  19:39, 3 дек 2018
  от утре по една мокра хавриена кърпа на лицето и повече кюмюр в собата и газ на таралясника.
 • 8
  Ба
  Бай Колю
  21 -1
  20:13, 3 дек 2018
  Решението е да се отвори тец хасково и да горим изборен матриял от кв. република убий ******* спаси живот!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 9
  Ни
  Никола
  15 0
  20:52, 3 дек 2018
  Снимката, която сте направили се вижда ясно, защо е замърсен въздуха. В Хасково се горят много парцали и гуми точно от тези на снимката....
 • 10
  Ма
  Мал
  11 0
  21:58, 3 дек 2018
  Какво точно харесаха Орфейци, Гал?! Че дишат боклуците на Република ли? Че им слушат нон стоп маанетата ли?! Че им е кеф по улиците да препускат каруците на мангусите и контролиращите да се правят, че нищо не виждат?! Че сеят боклуци и трошат всичко ей така за кеф?! Че може да се отворят прозорците зиме или че не може да се проветрят помещенията, щото на манго му се гори всичко де що докопа?! А как да се реши тоя проблем - всички да се изнесем освен, а!
 • 11
  Ге
  Георги
  6 -14
  22:49, 3 дек 2018
  Пичове и пички. Рядко коментирам определени теми,... Виж коментара
  • Ко
   Колю
   15 -4
   23:42, 3 дек 2018
   А, бе, Георги... те мангустите си живеят най-добре измежду населяващите територията на Република България... Какви ги говориш...
 • 12
  Ас
  Асковлия
  6 0
  20:24, 4 дек 2018
  Ниски доходи - смрад . Докато бизнеса в това село не започне да плаща ....ще е так . Димитровград са на светлини години пред нас.
 • 13
  De
  Deniss
  0 -1
  20:11, 5 дек 2018
  Населението на Д-град колко е, на Хасково колко?! Не може да се сравнят 60 000 със 10 000, като в случая 60-те хиляди ще горят повече. Вятър пък може да няма в центъра! Елате вижте в югозападната част какво става през повечето време. Хасково не е низина, нямаме високи планини около града като в Кърджали, та да има безветрие. Баш сме си Хасковска хълмиста област,

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини