От х:

Днес в x:

Ново изследване опровергава още 14 класически психологичски експеримента

Много от това, което смятаме, че знаем за психологията, вероятно е погрешно. 

Голяма изследователска инициатива, втората по рода си, се опита да реконструира 28 известни класически психологически експеримента. Но от тези 28, само 14 дали същите резултати, според изследване, публикувано в Advances in Methods and Practices in Psychological Science.

През последните няколко години водещи световни изследватели в психологията се опитват да разследват скорошния скандал в своята област - много от основните констатации от психологически експерименти, независимо от усилията на много учени, никога не са били повторени С други думи, прозренията за ума, открити от тези експериментатори, може да са напълно невалидни. Но е трудно да се каже кои от тях.

Мого учени работят за възпроизвеждането на класическите експерименти, като пресъздават същите& условия и методологии, за да видят дали ще получат същите резултати, и да преосмислат причините, поради които някои проучвания дават различни резултати, а други не.

<Новият доклад описва 28-те проучвания едно по едно, като сравнява първоначалните открития с това, до което съвременните учени достигат. Например проучването от 2007 г. относно проблема с количката е подложено на внимателно проучване и, както и преди, повечето хора смятат, че е недопустимо да бутнеш човек на пътя, за да спре количка, което ще бутне пет души.

Обикновно съвременните психологически изследвания са критикувани, заради тенденцията участниците да бъдат WEIRD - термин, който изследователите използват, за да опишат темите в западни, образовани, индустриализирани, богати и демократични народи. Много професори използват студенти, за да участват в изследванията си. Но новите масови опити да се възпроизведе съществуващата научна литература, който започна през 2014 г. и включва над 60 лаборатории по целия свят, не отркива различия при различните проби или групи от участници.

Учените открили не само, че не могат да възпроизведат дадено изследване (което отново се случило в половината от анализите, които те повторили), но и установили и, че не могат да го направят, независимо от това къде е било проведено или кой е влизал в извадката.

Ако повторението действително зависеше от това дали участниците са WEIRD, тогава щеше да има случайно разразпределение на успехи и неуспехи между различните лаборатории. Но тъй като нито един опит да се стигне до същите заключения в тези 14 проучвания, не успял, може би нещата, които учените твърдят, че са открили за човешката психология, са напълно невалидни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини