От х:

Днес в x:

19 °C

Защо харесваме кафето, въпреки че не би трябвало?

Защо ни харесва горчивия вкус на кафето? Нашето възприятие за горчивото се е развило като естествена система за предупреждение, за да предпази тялото от вредни вещества. Според еволюционна логика би трябвало да го изплюем.

Но се оказва, че колкото по-чувствителни са хората към горчивия вкус на кофеин, толкова повече кафе пият, покзва ново проучване на Севрозападния университет (Илинойс) и Института за медицински изследвания Бъргхофер в Австралия. Чувствителността се дължи на генетичен вариант.

"Бихте очаквали, че хората, които са особено чувствителни към горчивия вкус на кофеина, ще пият по-малко кафе", казва Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Северозападния университет "Файнберг". "Обратните резултати от нашето проучване показват, че потребителите на кафе развиват вкус или способност за откриване на кофеина, благодарение на наученото положително усилване (т.е. стимулиране), предизвикано от кофеина."

С други думи, хората, които имат повишена способност да вкусят горчивината на кафето и по-специално очевидно горчивия вкус на кофеина, се научават да свързват "хубави неща с него", казва Корнелис.

Изследването е публикувано на 15 ноември в Scientific Reports.

Хората, които са по-чувствителни към кофеина и пият много кафе, консумират малки количества чай. Но това може да се дължи на факта, че са били много заети с пиене на кафе, отбелязва Корнелис.

Изследването също така открива, че хората, чувствителни към горчивите вкусове на хинина и на PROP - синтетичен вкус, свързан със съединенията в кръстоцветните зеленчуци, избягват кафето. За алкохола, по-висока чувствителност към горчивината на PROP води до по-ниска консумация на алкохол, особено на червено вино.

"Констатациите ни показват, че възприемането на горчивите вкусове, информирано от нашата генетика, допринася за предпочитанията на кафе, чай и алкохол", каза Корнелис.

За изследването учените прилагат рандомизация на Мендел - техника, обикновено използвана в епидемиологията на заболяванията, за да тестват причинно-следствената връзка между горчивия вкус и консумацията на напитки при над 400 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Генетичните варианти, свързани с кофеина, хинина и PROP, са били идентифицирани преди това чрез геномен анализ на вкуса, извършен на австралийски близнаци. След това тези генетични варианти били тествани за асоциации със самодокладвани консумации на кафе, чай и алкохол в новото изследване.

"Вкусът е изучаван дълго време, но не знаем пълната му механика", каза Корнелис. "Вкусът е едно от сетивата. Искаме да го разберем от биологична гледна точка."

Изследването е озаглавено "Разбиране на ролята на възприятието на горчивия вкус при консумацията на кафе, чай и алкохол чрез рандомизация на Мендел".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини