От х:

Днес в x:

11 °C

Защо харесваме кафето, въпреки че не би трябвало?

Защо ни харесва горчивия вкус на кафето? Нашето възприятие за горчивото се е развило като естествена система за предупреждение, за да предпази тялото от вредни вещества. Според еволюционна логика би трябвало да го изплюем.

Но се оказва, че колкото по-чувствителни са хората към горчивия вкус на кофеин, толкова повече кафе пият, покзва ново проучване на Севрозападния университет (Илинойс) и Института за медицински изследвания Бъргхофер в Австралия. Чувствителността се дължи на генетичен вариант.

"Бихте очаквали, че хората, които са особено чувствителни към горчивия вкус на кофеина, ще пият по-малко кафе", казва Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Северозападния университет "Файнберг". "Обратните резултати от нашето проучване показват, че потребителите на кафе развиват вкус или способност за откриване на кофеина, благодарение на наученото положително усилване (т.е. стимулиране), предизвикано от кофеина."

С други думи, хората, които имат повишена способност да вкусят горчивината на кафето и по-специално очевидно горчивия вкус на кофеина, се научават да свързват "хубави неща с него", казва Корнелис.

Изследването е публикувано на 15 ноември в Scientific Reports.

Хората, които са по-чувствителни към кофеина и пият много кафе, консумират малки количества чай. Но това може да се дължи на факта, че са били много заети с пиене на кафе, отбелязва Корнелис.

Изследването също така открива, че хората, чувствителни към горчивите вкусове на хинина и на PROP - синтетичен вкус, свързан със съединенията в кръстоцветните зеленчуци, избягват кафето. За алкохола, по-висока чувствителност към горчивината на PROP води до по-ниска консумация на алкохол, особено на червено вино.

"Констатациите ни показват, че възприемането на горчивите вкусове, информирано от нашата генетика, допринася за предпочитанията на кафе, чай и алкохол", каза Корнелис.

За изследването учените прилагат рандомизация на Мендел - техника, обикновено използвана в епидемиологията на заболяванията, за да тестват причинно-следствената връзка между горчивия вкус и консумацията на напитки при над 400 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Генетичните варианти, свързани с кофеина, хинина и PROP, са били идентифицирани преди това чрез геномен анализ на вкуса, извършен на австралийски близнаци. След това тези генетични варианти били тествани за асоциации със самодокладвани консумации на кафе, чай и алкохол в новото изследване.

"Вкусът е изучаван дълго време, но не знаем пълната му механика", каза Корнелис. "Вкусът е едно от сетивата. Искаме да го разберем от биологична гледна точка."

Изследването е озаглавено "Разбиране на ролята на възприятието на горчивия вкус при консумацията на кафе, чай и алкохол чрез рандомизация на Мендел".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
16 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
16 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
16 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
16 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
16 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
16 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
16 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
16 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
16 ное 2019
Последни новини