От х:

Днес в x:

13 °C

Защо харесваме кафето, въпреки че не би трябвало?

Защо ни харесва горчивия вкус на кафето? Нашето възприятие за горчивото се е развило като естествена система за предупреждение, за да предпази тялото от вредни вещества. Според еволюционна логика би трябвало да го изплюем.

Но се оказва, че колкото по-чувствителни са хората към горчивия вкус на кофеин, толкова повече кафе пият, покзва ново проучване на Севрозападния университет (Илинойс) и Института за медицински изследвания Бъргхофер в Австралия. Чувствителността се дължи на генетичен вариант.

"Бихте очаквали, че хората, които са особено чувствителни към горчивия вкус на кофеина, ще пият по-малко кафе", казва Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Северозападния университет "Файнберг". "Обратните резултати от нашето проучване показват, че потребителите на кафе развиват вкус или способност за откриване на кофеина, благодарение на наученото положително усилване (т.е. стимулиране), предизвикано от кофеина."

С други думи, хората, които имат повишена способност да вкусят горчивината на кафето и по-специално очевидно горчивия вкус на кофеина, се научават да свързват "хубави неща с него", казва Корнелис.

Изследването е публикувано на 15 ноември в Scientific Reports.

Хората, които са по-чувствителни към кофеина и пият много кафе, консумират малки количества чай. Но това може да се дължи на факта, че са били много заети с пиене на кафе, отбелязва Корнелис.

Изследването също така открива, че хората, чувствителни към горчивите вкусове на хинина и на PROP - синтетичен вкус, свързан със съединенията в кръстоцветните зеленчуци, избягват кафето. За алкохола, по-висока чувствителност към горчивината на PROP води до по-ниска консумация на алкохол, особено на червено вино.

"Констатациите ни показват, че възприемането на горчивите вкусове, информирано от нашата генетика, допринася за предпочитанията на кафе, чай и алкохол", каза Корнелис.

За изследването учените прилагат рандомизация на Мендел - техника, обикновено използвана в епидемиологията на заболяванията, за да тестват причинно-следствената връзка между горчивия вкус и консумацията на напитки при над 400 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Генетичните варианти, свързани с кофеина, хинина и PROP, са били идентифицирани преди това чрез геномен анализ на вкуса, извършен на австралийски близнаци. След това тези генетични варианти били тествани за асоциации със самодокладвани консумации на кафе, чай и алкохол в новото изследване.

"Вкусът е изучаван дълго време, но не знаем пълната му механика", каза Корнелис. "Вкусът е едно от сетивата. Искаме да го разберем от биологична гледна точка."

Изследването е озаглавено "Разбиране на ролята на възприятието на горчивия вкус при консумацията на кафе, чай и алкохол чрез рандомизация на Мендел".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини