От х:

Днес в x:

БСП внесе предложение за отмяна на мораториума за "Белене"

Парламентарната група на БСП внесе предложение в деловодството на парламента, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене", съобщи депутатът Таско Ерменков.

"Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта "Белене", който е необходим за развитието на икономиката на държавата", каза Ерменков.

Засега имаме заявени три намерения за инвестиционни намерения за проекта АЕЦ "Белене" – на китайската компания CNNC, на "Фраматом" и на руската "Росатом", каза вчера зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, която обсъди приетия от Министерския съвет доклад за АЕЦ "Белене". В него има три варианта- да не се прави нищо, оборудването да се продаде или да се търси стратегически инвеститор с условието да не се дава държавна гаранция и да не се поема ангажимент за изкупуване на тока.

На 12 май премиерът Бойко Борисов каза, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен, но това още не се е случило.

Мораториумът трябва да падне преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще е през юли в София. Борисов подчерта тогава, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това.

За възобновяване на проекта бе разговаряно и на срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин в Москва.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини