От х:

Днес в x:

САЩ разполагат нови ядрени бомби в Европа

Новата американска атомна бомба B61-12 е във финален стадий на подготовка, казва американския генерал от ВВС Джак Уайнстийн, отговарящ за ядрените операции. Американски атоми бомби ще бъдат разположени в Европа, пише руското издание „Правда“ (pravda.ru), според което бомбите са „предназначени за Русия“.

Новата атомна бомба B61-12, която САЩ се готвят да изпратят в Италия, Германия, Белгия, Холандия и евентуално в други страни, се намира във финален стадий на подготовка, пише „Правда“, позовавайки се на информация от генерал в американските ВВС.

Генерал Джак Уайнстийн, отговарящ за ядрените операции каза на симпозиум пред старши офицери и ръководители на военнопромишления комплекс на САЩ, че „програмата върви много добре“ и вече са проведени 26 инженерни, конструкторски и летателни изпитания на  B61-12.

Програмата предвижда производството на около 500 такива атомни бомби след 2020 г., като проектът ще струва около 10 млрд. долара.

B61-12 притежава съвършено нови качества в сравнение със сегашния вариант B61, разположени в Италия.

Има четири варианта за избор на мощност на ядрената глава, система на полет, която позволява насочване с точност към целта, способност да прониква в бункери дори през железобетон и да се взриви в дълбочина.

Ядрената бомба B61-12 и бомбардировачът F-35, които Италия ще получи от САЩ, са част от един „бомбен колет“, който означава, че Италия ще бъде изложена на редица опасности като бъдеща база на американската ядрена стратегия срещу Русия и други страни, пише сайтът voltairenet.org, цитирайки италианското издание Il Manifesto.

Има само един начин Италия да избегне това – като се поиска от САЩ, въз основа на Договора за неразпространение, да премахнат всички ядрени оръжия от италианска територия; като се откаже да се предоставят пилоти и бомбардировачи за ядрена атака на Пентагона в рамките на НАТО; с излизане от Групата за планиране на НАТО; и като се придържаме към Договора за ООН за забрана на ядреното оръжие, твърди Il Manifesto.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини