От х:

Днес в x:

В зимните курорти: хотел със СПА не е СПА, или зведите са много по-малко - при 10% от проверените

За изминалата седмица от КЗП са извършили около 350 проверки на различни туристически и търговски обекти в зимните курорти. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

"Видът на обекта е различен от този по категоризация, рекламира се като СПА хотел или много по-звезден, отколкото е даденият обект, а всъщност не е в състояние да предложи тези услуги, заради които понякога хората избират точно такова място за настаняване. Малко се надценяват самите хотелиери", обясни Маргаритов кои са най-честите нарушения.

Той каза още, че екипите на КЗП ще продължат с проверките, както по сигнали на потребители, така и по кампанията на комисията.

"Все по-често има случаи на т. нар. туризъм в домашни условия, когато хората имат собствени или на свои близки имоти, предпочитат да отидат там, да пазаруват от търговската мрежа и така да изкарат своята почивка. Така че и това ще бъде обект на нашите проверки. Установяваме, че в такъв тип комплекси определени обекти не са категоризирани, а предоставят туристически услуги. При липсата на такава категоризация, нещата остават в сивия сектор", уточни Маргаритов.

КЗП е завела 9 колективни иска срещу фирми за бързи кредити. През последните две години са проверени над 50 такива небанкови финансови институции, които отпускат бързи кредити, каза още Маргаритов.

"В общите условия на почти всички от тях сме констатирали различен тип неравноправни клаузи. По-голямата част от тези институции приведоха общите си условия в съответствие с изискванията на закона и голяма част от тези неравноправни клаузи бяха елиминирани. Останаха обаче тези девет, които не са възприели нашите препоръки и законът ни дава възможност да заведем колективен иск. Основните групи проблеми – има неоснователно обявяване на кредити за предсрочно изискуеми, т.е въвеждане на едни твърде абстрактни и общи формулировки, които по всяко време позволяват, едва ли не банката да изиска сумата обратно. Въвеждането на, да ги наречем незаконни лихви, а също така отново с различни формулировки се правеха опити за ограничаване на договорната автономия на потребителя – все неща, които поставяха в по-неизгодно финансово състояние потребителя", поясни председателят на КЗП.

Всеки, засегнат от фирмите за бързи кредити, може да се присъедини към заведените от КЗП 9 колективни иска заради отказ на фирмите да премахнат неравноправните клаузи от договорите си, подчерта Маргаритов.


 

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини