От х:

Днес в x:

Бедственото положение в Смолян остава, най-сериозно е положението в Община Смолян

    Въпреки продължаващите валежи и оставащото бедствено положение, обстановката в Община Смолян постепенно се нормализира. Това показа проверката на наш екип на най-критичните зони край река Черна в града, която снощи преля на 4 места. Потвърди го и областният кризисен щаб с шефове на службите, областният управител Славов и кмета на Общината Мелемов, заедно със зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, който е в областният град, за да подпомага дейността на службите. Те дадоха брифинг тази сутрин, за да обобщят ситуацията след пороите.

    Освен нелепо загиналият 62 годишен мъж от златоградското село Долен няма други пострадали на територията на областта.

    Нивото на реките рязко се повиши снощи и около 19 ч. на 2 декември положението беше сериозно, но благодарение на бързия отток, водните нива са спаднали, а на критичните места остават екипи с техника и готови чували с пясък за изграждане на диги при необходимост. Към момента речните нива на най-пълноводните Арда и Черна в Смолян, и Върбица край Златоград спадат, но се следят постоянно.

    „Ситуацията е по-спокойна от снощи, притеснението ни беше да не прелеят реките, а бедственото положение е превантивна мярка.“, обобщи ситуацията Славов.

    Затлаченият от кални наноси път за девинските села Кестен и Жребово вече е отворен, все още ням адостъп до село Водни пад в същата община, както и до смолянското село Киселчово, но там няма бедстващи хора. По пътя между селата Широка лъка и Стикъл има кални наноси и срутища, които се разчистват своевременно. Екипи работят по рачистване на пътя за Мугла, който е затворенн от свлачище.

    Най-критично е положението в Смолянска община като цяло, в другите общини няма значителни проблеми, следят се нивата на реките и денонощно се наблюдават язовирите в региона, каза още областният управител. В яз."Златоград" има още 130 см до преливника, което означава достатъчен обем да поеме нови количества валежи. Много внимателно се следи яз."Пловдивци", който е ново съоръжение и скоро беше напълнен с вода. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини