От х:

Днес в x:

Светът на спиритуализма се разкрива на Международен фестивал на етнографския филм в София

Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя уникалната възможност да срещнем документалисти и изследователи, които чрез презентации и филми ще ни запознаят с религиозни практики, маскарадни обреди, Темаскал церемонии и още.

Сред специалните гости на Международен фестивал на етнографския филм, който ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”, ще бъде д-р Слободан Наумович - доцент в Департамента по етнология и антропология на Белградския университет, автор на множество книги и носител на наградата за най-добро антропологично заглавие публикувано в Сърбия за 2009 г.  Освен като част от международното жури, доц. Наумович ще изнесе лекции, в които ще разберем повече за най-стария фестивал за етнографски филми на Балканите, този в Белград, а също и за културните особености и традиции в Югоизточен Банат. 

Сред гост-лекторите е и Владимир Боцев – доктор на етноложките науки и куратор-етнолог в Националния музей на Македония, който ще представи Етнографския филмов фестивал в Кратово, както и ще ни разкаже къде е пресечната точка на етнографския филм и нематериалното културно наследство. 

Същността на шаманизма като религиозно и културно явление ще бъде разгледана от изследователя Димитър Венков, който ще представи шаманските традиции в Сибир, Средна Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Магическият свят на Темаскал церемониите ще бъде разкрит по време на лекцията на Красимир Костов – изследовател и носител на  свещената лула “Чанупа”, който ще ни отведе на едно пътуване в далечни земи, представяйки ни вълнуващия свят на северноамериканските индианци.

Ще има среща с представители на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, които осъществяват научни изследвания за българския народ в контекста на културните и верските процеси в Евразийския регион от древността до наши дни. Те са подготвили презентация за родопското село Югово, което изучават повече от 20 години и от където стартира проектът “Резиденция Баба”, по който асоциацията е партньор. 

Акцентите на тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм  включвеат още много срещи с документалисти и изследователи като Матейс Ван Де Порт (Холандия), Венета Янкова (България), Горан Благоев (България), Матю Лансит (Канада), Давор Борич (Хърватия), Лиляна Шишманович (Хърватия), Хана Кайланен (Финландия) и Антье Акерман (Германия). Кои са те и с какво се занимават може да видите тук.

Фестивалът създава среда за изява и на млади хора чрез панела „Младежки визуални проекти“. Очакват ни интригуващи презентации и оригинални късометражни документални филми на тема живот, подчинен на дивото, празници и консуматорство, Хелоуин и още.  

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 ще предложи и 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр, на интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, древни ритуали и живот след смъртта. 

Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“. След прожекцията следва дискусия с авторите на филма – Ганета Сагова (режисьор на филма и създател на сп. “Осем”), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажист).

Всички мероприятия от програмата на фестивала се провеждат без вход. Пълната програма на МФЕФ 2017 можете да намерите тук.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини