От х:

Днес в x:

„Асар кая“ край Женда привлича туристи

Изображение 1 от 3

    През летните месеци все повече туристи проявяват интерес към тракийските светилища в Чернооченско, разказват местните жители. Почитатели на тракийското наследство се организират в групи, обикновено чрез социалната мрежа „Фейсбук“ за пътуванията си в района. Едно от предпочитаните за посещения места се намира в местността „Асар кая“ край село Женда. Съоръженията се намират на около 1,6 километра метра южно от чернооченските села Женда и Соколите. Под крепостта, в близост до съхранен вековен дъб има символичен мюсюлмански гроб, край което през лятото се провежда молитвата за дъжд и благоденствие. Мястото е свещено повече още от времето на траките.

    На самият връх, на висока скална тераса, изградена от струпани камъни без хоросан се намират останки от крепост и Тракийско светилище. Укреплението е било естествено защитено с отвесни скали, като от най-достъпната си част /югозапад/ е било защитено с дебела 1,5 м каменна стена, част от която е запазена и до днес.
    От трите страни на върха се спускат напълно отвесни и непристъпни скали. По тях се виждат трапецовидни култови ниши, изсечени от траките преди хиляди години. Вътре се виждат оформени в скалите олтари, кръгове с диаметър 3,5 м. и други съоръжения, много от които са скрити под земята. На стотина метра под върха „Асар кая“ се намира скален феномен – голяма канара с формата на огромна гъба, върху която също има множество тракийски ниши с различна ориентировка. Скалата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“. Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми на хора, животни и птици. Мястото е изключително красиво с хубава панорамна гледка и много посещавано от туристи.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини