От х:

Днес в x:

Peugeot се присъединяват към Fiat и Chrysler?

Fiat Group, Chrysler и компанията майка зад американския концерн - Cerberus Capital Management - представиха миналата седмица съобщение за съвместно споразумение, според което на базата на необвързващи начала те формират глобален стратегически алианс.
Въпросното споразумение, което ще бъде ключов елемент от плана за спасяване на Chrysler, ще предостави на американския автомобилен производител достъп до платформи за конкурентни ефективни автомобили и нови задвижващи системи. Съответно компонентите ще се произвеждат в заводите на Chrysler. Сгега изглежда обаче, че и PSA Peugeot Citroen може да се присъединят към двата производителя посредством споразумение с Fiat.

Засега далеч няма сигурни данни по отношение на споразумението между Fiat и Peugeot. Според материал в Reuters Fiat търсят из Европа някои, който да им осигури кредит от 5 милиарда евро, за да финансира завземане на Peugeot. В същото време от фамилия Аниели, която притежава 30 % от Fiat SpA, се опитват да намерят средства и за да увеличат дяла си във Fiat, така че да запазят контролния пакет и в бъдещата обща компания (между Fiat и PSA). Досега нито Fiat, нито Peugeot са коментирали по въпроса. Ако трите производителя - Fiat, Chrysler и Peugeot - си партнират, то те ще станат третия по големина производител след Toyota и GM.

Междувременно в резултат на бъдещия алианс между Chrysler и Fiat Group се очаква да се появят седем нови модела на американския пазар, като повечето от въпросните автомобили се очаква да бъдат произвеждани в замразени фабрики на Chrysler. Според чуждестранни източници, които са станали свидетели на самото споразумение, някои от моделите ще се предлагат посредством търговските представителства на Chrysler, Dodge и Jeep.

От Fiat и Chrysler съобщиха, че италианският автомобилен производител е на път да придобие 35-процентов дял от американския концерн. С помощта на подобно споразумение Fiat ще се сдобият с достъп до основни пазари, което ще доведе и до съществено намаляване на разходите. Chrysler от своя страна ще имат пък достъп до платформа за производство на автомобили с нисък разход на горива.

Първоначално италианската компания няма да предоставя на Chrysler финансови средства. Помощта на Fiat ще се изрази в преоборудването на предприятията на Chrysler, за да може американският концерн да произвежда моделите на италианската компания.

Планът включва автомобили на базата на четири платформи на Fiat, като планираните модели са за малка градска кола, както и за представители на А-сегмента и D-сегмента.
Засега няма никакви конкретни решения по отношение на времето или обема на производството, но според данни на Automotive News би трябвало да бъде представен конкретен план до 30 април.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини