От х:

Днес в x:

26 °C

Дончев: В момента няма риск да ни спрат еврофондовете

В момента няма риск от спиране на пари по еврофондовете, увери вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред БНТ.

Ако някой иска застраховка една или две години напред, в политиката застраховки като "Каско" няма. Това зависи от това как се управлява системата във всеки един момент, уточни той. Дончев очерта как изглежда ситуацията към момента като технически и политически пласт.

Като технически пласт цялата машина работи, твърди той. Стартът на новия програмен период беше по-рано с една година в сравнение с предишния и резултатите са налице: 1/3 от цялата финансова рамка е договорена, с което България се движи значително по-добре от всички останали държави-членки на ЕС. Плащанията са 7,5 % или 1,3 милиарда лева. В сравнение с предишния програмен период виждаме, че плащанията са два пъти повече. Голяма част от изисканите реформи вече са изпълнени. Остават още 10. Единствената програма, в която финансовият напредък е по-слаб е рибарската програма.

Забъркването на един страшен тюрлю гювеч от страшно звучащи термини: спиране, блокиране, връщане, наказателна процедура, които често нямат нищо общо един с други, омаскарява цялата система за управление на европейските пари. Това всява смут и безпокойство, обяви още вицепемиерът по националната телевизия.

По отношение на предизвикателствата за следващите шест месеца Дончев посъветва да не се правят големи глупости, а да има приемственост.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини