От х:

Днес в x:

Охладиха механичен обект до температура под лимита на физиката

За първи път физици охладиха механичен обект до температура, по-ниска от смятаната за възможно най-ниска. Те са преминали така наречената "квантова граница" прекрачвайки законите на физиката.

Използвайки нова техника, екипът успял да охлади микроскопичен механичен барабан до нечуваните 360 microKelvin, което 10 000 пъти по-студено от космическия вакуум. Това е най-студеният регистриран обект.

"Това е много по-студено, отколкото естествената температура където и да е във Вселената", казва ръководителят на екипа Джон Тойфел от Националния институт за стандарти и технологии в Боулдър, Колорадо.

"Резултатите са пълна изненада за експертите в тази област", добавя един от изследователите, Хосе Оментадо, в прессъобщението.

Малкият барабан е от вибрационна алуминиева мембрана. Учените са го докарали до температура, малко по-малко от една пета от "квантовата" - прогнозираната възможно най-ниска температура за физически обект. Квантът се използва, за да се опише пакет енергия, съдържаща се в един фотон.

Новата техника е толкова силна, че теоретично може да се използва за охлаждане на обекти до абсолютната нула, или нула келвина - температурата, при която материята е лишен от енергия и движение.

Обикновено, когато изследователите охлаждат предмети, те използват лазери, за да забавят движението на атомите, което забавя топлинните трептения в материала.

При новата техника те използват използва нещо, наречено "скуизирана" светлина, за да получат много по-студени атоми, отколкото беше възможно досега. Това докарва светлината до ниво" магия "-  в една много специфична посока и количество, което "прави корелирани фотони с по-стабилна интензивност Тези фотони са едновременно крехки и мощни", по думите на учения.

Толкова студен материал може да помогне за създаването на супер бързата електроника на бъдещето.

Обектът, който учените охлаждат до немислмо ниската темепратура, е с размер 20 микрометра в диаметър и 100 нанометра дебел. Той се вгражда в свръхпроводяща верига. Този тип барабан може да се използва в квантовите компютри, които комбинират квантови и механични елементи, и колкото по-ниски са температури будат постигнати, толкова по-точни ще бъдат те.

Учените са заинересувани и от самото естество на квантовия свят, тъй като някои от най-странните проявления на квантовата механика изглежда се появяват в някои материали, когато те достигнат границите на това, което по-рано се смяташе за физически възможно.

Изследването е публикувано в Nature.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини