От х:

Днес в x:

Проповедник, обявил шахмата за грях, възмути турците

Турската шахматна федерация (ТШФ) ще съди местен тв проповедник, който неотдавна обяви играта на шах за по-греховна от хазарта.

Това съобщи "Хюриет", цитирайки разпространено днес писмено съобщение на федерацията.

"Забележките на въпросното лице за шахмата са неприемливи и предизвикаха реакция от нашата общност – се казва в текста. – Започнахме законова процедура за безпочвените коментари и преценки, които засягат хиляди от нашите играчи и семействата им, във време, когато особено се нуждаем от единство, от мир и от философията на шахмата."

ТШФ припомня също историята на шахмата в Турция и дава примери за привързаността редица видни личности към него:

"Шахматът е спорт, практикуван в историята от много държавници и лидери по тези земи. Нашите почитани държавници дадоха най-голяма подкрепа за превръщането на Турция в шахматна страна..."

Изявлението на федерацията е отговор на Ахмет Юнлю, който неотдавна скандално заяви, че шахматистите са "проклети" и че "повечето хора, които играят шах, са лъжци".

"Да се играе шах е по-лошо, отколкото да се играе хазарт или да се яде месо – каза проповедникът. – Хората, които играят шах са по-склонни да лъжат, отколкото останалите. Хора, които играят шах, може и да не изрекат своята шахада (думи за ислямската си вяра), когато умират".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини