От х:

Днес в x:

Спират колите в градовете. Преглед на националния печат

Пет дни до края на газовата криза, прогнозира „Дневник". Енергийната криза в България може да приключи най-рано в понеделник, ако утре Русия и Украйна договорят в Брюксел подробностите за разполагане на международни наблюдатели по граничните станции за пренос към Европа и подаването на газ се поднови незабавно. Москва и Киев се съгласиха да приемат такава мисия, заяви в Прага председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Двете страни трябва отделно да се споразумеят за транзитната такса и цените на газа за Украйна, заради които избухна кризата.
Търговците на газовата борса в Лондон - най-голямата в Европа, оцениха новината като край на кризата. Ако още в петък се поднови износът към Балканите, реалният ефект ще се усети в България до четири дни. Дотогава обаче бизнесът ще продължи да търпи загуби за стотици милиони, а хиляди българи ще страдат от проблеми с отоплението. Пълното възстановяване на икономиката ще отнеме доста повече време.
В телефонен разговор с Барозу украинският премиер Юлия Тимошенко е обещала да няма никакви пречки, пълна прозрачност и достоверна информация, стига руснаците да пуснат газа. "Газпром" обаче поиска изрични гаранции от Украйна, че ще пропуска транзита в пълен обем.
Москва, която обвинява Киев, че краде от количествата за чужбина, в сряда окончателно прекрати подаването му през Украйна и тръбите пресъхнаха в 18 държави чак до Франция, принуждавайки всички по трасето да въведат извънредни мерки.
"Надяваме се утре в Брюксел председателите на "Газпром" Алексей Милер и на "Нафтогаз Украины" Олех Дубина да уточнят техническите условия за наблюдателна мисия по всичките осем точки на руско-украинската граница. Ако това се случи, не би трябвало нищо да пречи на възстановяването на транзита. Но ако на 8 януари няма компромис, ще трябва да се намесим и да повдигнем въпроса на най-високо политическо равнище", заяви редом до Барозу председателстващият ЕС чешки премиер Мирек Тополанек. Той допълни, че в петък ще има среща на водещите европейски газови експерти.
За понеделник се подготвя извънредна среща на енергийните министри на ЕС в Брюксел, на която помощта за България - най-тежко ударената от кризата - ще е сред водещите теми. В телефонен разговор на Тополанек с премиера Сергей Станишев в сряда е било обещано част от 5 милиарда евро от ЕС за борба с финансовата криза да бъде предоставена за свързване на българската газопреносна мрежа с тези на Гърция и Румъния.
Бургас без парно, мазут за София, описва кризата „Труд". Почти целият Бургас остана вчера без парно заради тежка авария в местната "Топлофикация". Оттам заявиха, че сривът е настъпил заради кризата в подаването на руски природен газ. Вече три дни България търпи последиците от безпрецедентното спиране на доставките през Украйна.
Радиаторите в много райони на София изстинаха, паднаха температурите и в повечето жилища в Пловдив, Плевен, Варна, Враца и Шумен.
БДЖ отвори ускорен коридор за превозване на 42 цистерни - всяка с 55 тона мазут, от "Лукойл Нефтохим" - Бургас, за "Топлофикация-София".
Общо пет влака с мазут и дизелово гориво от "Нефтохим" отпътуваха около 17 ч вчера от Бургас за София.
Топлофикацията в столицата получаваше вчера едва 30% от нужните количества газ. Днес се очаква да приключи подгряването на мазута за централите й.
От топлофикацията в Бургас обещаха вчерашната авария да бъде отстранена най-късно тази сутрин. По-добри са новините от Варна. Местната централа, собственост на френската "Далкиа", бързо мина на мазут и радиаторите в домовете започнаха да вдигат температурите.
"Топлофикация Враца" работи по кризисен план. Нейни екипи обиколиха вчера абонатните станции и намалиха от 55 на 45 градуса температурата на горещата вода. Такситата в града минаха на бензин.
Мазутът, на който "Топлофикация Шумен" разчитала да изкара отоплителния сезон, бил продаден. От местната централа съобщиха вчера, че във вторник са получили писмо от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", че 2200 т мазут са продадени и трябва да се предоставят на частна фирма. По този повод Николай Боршуков, шеф на държавната агенция, заяви вчера пред "Труд":
"Мазутът, съхраняван в ТЕЦ "Шумен", е част от военновременните запаси на страната и няма нищо общо с държавните резерви. Проверка в края на 2006 и началото на 2007 г. установява, че шуменската топлоцентрала е била лош съхранител, вследствие от което е констатирано, че складираните там около 2200 т мазут са с влошени качества - близо 40% от него е била вода. Ние сме завели гражданско дело към ТЕЦ и й е наложена глоба от 500 000 лева."
През април 2008г. мазутът с влошено качество е бил освободен наднормативно с решение на Министерския съвет. Направена е оценка и през лятото на м. г. е обявен за продажба на Софийската стокова борса. Купувач се е явил след няколко месеца и на 15 декември м. г. сделката е сключена на борсата. "На база на този договор, реализиран на стоковата борса, аз съм издал заповед и купувачът вероятно вече си го е прибрал. Ако ТЕЦ "Шумен" е искала да купи този мазут, защо не се е явила на борсата и да го купи?", допълни Боршуков.
Военновременните запаси са в графата на класифицираната информация.
Вчера беше възстановено газоснабдяването за битовите абонати в страната. Това стана възможно, след като газоразпределителните дружества спряха горивото за промишлеността и пренасочиха всички резерви към населението и обществения сектор.
Спират колите в градовете, отбелязва „24 часа". Спиране от движение на колите в населените места, докато трае газовата криза, обмисля екоминистерството. До това може да се прибегне, ако въздухът в големите градове бъде силно замърсен от тецовете, които ще горят мазут вместо природен газ, обясни зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов. Очакват се по-високи емисии на азотни оксиди, серен двуокис и фини прахови частици. Тези отрови са канцерогенни.
Спирането на автомобилното движение ще бъде препоръчано на кметовете, но решението е тяхно, каза още Костадинов.
Още във вторник, когато бе спряно подаването на руски газ, във въздуха на всички големи градове е имало завишено съдържание на фин прах, показват изследванията на агенцията по околна среда. Замърсяването е от автомобилите и битово отопление на твърдо гориво, твърдят експертите.
Заради преминаването на топлоцентралите към мазут екоминистерството започва усилено да следи състоянието на въздуха.
Въпреки риска от замърсяване обаче няма да се спира работата на тецове заради замърсяване, заяви Костадинов. Те няма да бъдат и санкционирани за продължителна работа на мазут.
Според директивите на ЕС и българските наредби за чистотата на въздуха всеки ТЕЦ може да ползва мръсното гориво най-много 10 дни в годината.
"В кризисна ситуация обаче това ограничение може да бъде отменено. Това разрешава и ЕС, така че няма да бъдем наказани по никакъв начин", категоричен бе зам.-министърът.
Опразват болниците, отбелязва „Стандарт". Болниците станаха фризери. Те отнесоха най-тежкия удар от кризата с газа. Клиниките в София, Пловдив и още няколко големи града осъмнаха с температури около нулата. Те започнаха трескаво да изписват неизлекувани пациенти, за да ги спасят от простуди. Заради намаленото подаване на синьо гориво парното в стаите едва се усеща, оплакаха се болни в "Пирогов". Плановите операции масово се отлагат.
В столичните родилни домове бременните вече влизат с печки и одеяла, видя "Стандарт". Младите майки в "Шейново" се събират по 10 в стая, за да се топлят. До всяко бебе докторите слагат радиатор или духалки.
Газовата криза изправи болниците на нокти. Радиаторите на централното топлоподаване отчитат двойно по-ниски градуси. Това принуди директорите на лечебниците да търсят алтернативни методи за отопление. И пациентите също. 30 печки за родилките и бебетата спешно закупиха вчера във Втора АГ болница "Шейново" в София. Спешен кризисен щаб прегрупира новите майки и ги събра в по-малко стаи, за да пестим ток, обясни за "Стандарт" шефът на клиниката д-р Иван Костов. Той уточни, че в момента екипите се грижат за 60 бебета и още толкова майки, но ако се запълни целият капацитет на болницата от 100 легла, електрическата инсталация ще гръмне. Родилните зали са топли, защото имат централна климатична инсталация, успокои д-р Костов. С печки в ръка пък постъпваха родилките в Майчин дом вчера. В бебешката зала на 7-ми етаж сме включили духалка, за да е топло на току-що родените, които още не са се аклиматизирали, обясни главната акушерка Ели Добрева. Тя допълни, че на този етаж по принцип е по-студено, защото дограмата е стара. Съпругът ми облепи прозорците с лепенка, за да не духа, а от болницата ми дадоха допълнителни одеяла, сподели 33-годишната Ирина Галева, която е настанена в една от ВИП стаите. Повечето родилки в Майчин дом обаче са на 12-ия етаж, където прозорците са добре уплътнени. И там обаче майката на 7-дневната Десислава беше включила печка, за да не трепери първата й рожба, докато я кърми. Помолих старшите сестри да пуснат на по-лека степен електрическите печки, защото ми съобщиха, че бушоните са започнали да гърмят, обясни шефът на Майчин дом доц. Николай Доганов. В Първа АГ болница "Св. София" пък са започнали да изпробват местното парно, което не е работило от 4 години. Ако спрат топлоподаването от ТЕЦ "Земляне", ще купим мазут за котела, който ще осигури парно и топла вода за цялата болница, обясни директорът на бившата "Тина Киркова" д-р Методи Янков. Той уточни, че в момента са пуснали електрически радиатори при новородените, защото температурата на централното парно отопление от 70 градуса е паднала на 35 градуса.
Спешно заседание на постоянно действащия кризисен щаб свика вчера шефът на "Пирогов" доц. Димитър Раденовски. Включихме в щаба всички шефове на клиники и старши сестри, уточни той. Ще използваме самостоятелен агрегат в случай, че има проблеми в електроподаването, каза още доц. Раденовски. На първо време ще се закупи нафта, която ще гарантира ток на болницата в продължение на 10 дни без прекъсване.
В Пловдив положението е по-страшно. Болница "Свети Пантелеймон" се подготвя за евакуация заради липсата на алтернатива за отопление. Лечебното заведение в район "Южен" е единственото, което се отоплява само с пара от топлофикация. Тя обаче започна да спира парата в предприятията и има опасност болницата също да остане на студено, обясни зам.-кметът Георги Шопов. По тази причина от общината препоръчаха там да се спре приемът на пациенти и да се предприеме изписването на по-леко болните. Още вчера сутринта бе спряно и парното в Добрич. Директорката Жанина Калинкова разпореди спешно да се купят над 50 печки, с които да се топлят стаите. Във Варна пък парно има, но на режим. Газ за радиаторите се подава между 9 и 12 часа сутрин и вечер между 22 и 23 часа.
България чака компенсации от ЕС заради газовата криза, очаква „Сега". След паниката в първите часове заради спирането на природния газ вчера управляващите започнаха да лансират разнообразни, дори екзотични идеи за справяне с кризата. Министърът на енергетиката Петър Димитров сравни газовата криза с финансовата и призова ЕС да ни помогне с пари заради претърпените загуби от конфликта между Русия и Украйна.
Президентът Първанов предложи спешно да построим газопровод на юг, по който да получаваме гориво през Гърция. А КТ "Подкрепа" поиска ЕС и Русия бързо да направят дружество за контрол над тръбите, минаващи през Украйна.
"Създаваме система за събиране на информация от фирмите за щетите. След кризата ще обобщим данните, а после се надявам на солидарност от ЕС, който да ни помогне да компенсираме реалната икономика", каза министър Димитров след среща с големите индустриални потребители на газ. Той направи аналогия с мерките на Брюксел срещу глобалната финансова криза, като изтъкна, че някои държави са получили милиардни помощи заради проблемите си в банковия сектор.
България смята да започне сама да строи отклонение от газопровода Турция-Гърция в участъка Комотини-Димитровград, за да си осигури алтернативни доставки на газ в случай на криза. Това обяви вчера президентът Георги Първанов след тричасовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Отсечката е дълга около 70 км. Така страната ни ще може да ползва договорените количества газ от Туркменистан, Азербайджан и Египет. Премиерът Станишев дори е поискал от шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу европейско финансиране за тръбата. "Отговор обаче няма и на първо време ще започнем със собствен ресурс", каза Първанов. Малко по-късно правителствената информационна служба съобщи, че част от отделените 5 млрд. евро от ЕС за борба с финансовата криза ще бъдат предоставени на България за свързване на българската газопреносна мрежа с мрежите на Гърция и Румъния.
Между 90 и 100 дни България може да издържи при ограничен режим на ползване на енергията, тъй като ежедневно могат да се подават по 4 млн. куб.м от газовите находища в Чирен и Галата, каза Първанов. Според него е направено необходимото, за да няма режим на тока и спиране на парното. В най-близко време ще се пусне спреният блок на ТЕЦ "Бобов дол". На "Булгаргаз" е възложено да потърси обезщетение от доставчиците на природен газ. Шефът на компанията Димитър Гогов заяви, че дружеството ще предяви своите претенции след кризата. Той уточни, че компенсациите могат да бъдат под формата на допълнителни количества газ или заплащане за пропуснати ползи.
Изненадващо министърът на икономиката призна, че още на 18 декември страната ни е получила официално писмо от руското посолство, с което Русия ни информира за възможни проблеми, защото Украйна отказва да погасява задълженията си. Москва дори поискала от България като член на ЕС да съдейства за оказването на натиск над Киев да си плати старите дългове към "Газпром". До вчера всички институции твърдяха, че газът е спрян без предупреждение.
Министърът призна, че промишлените потребители щяха да посрещнат по-лесно кризата, ако бяха изпълнили задълженията си да поддържат резерви от мазут и нафта. Всяко голямо предприятие трябва да има запаси от други горива, достатъчни за 12-15 дни в случай на криза. Според Димитров обаче много фирми - и топлофикации, и заводи, не са поддържали нужните резерви. Вече се прави проверка кои са нарушили изискванията. Според наредбата за задължителните запаси санкциите са сериозни - от 20 хил. до 1 млн. лв. И предната зима, когато имаше смущения в подаването на природен газ, се оказа, че в складовете на много предприятия липсват задължителните горива за черни дни. Не е известно обаче да има наказани.
Не може да се говори за енергийна криза, тъй като електроенергетиката работи безпроблемно, каза още Димитров. България дори продължава да изнася енергия. Министърът не очаква да се стигне до режим на тока.
Според Първанов вчерашният КСНС е бил сред най-конструктивните. Опозицията обаче побърза да обяви, че е имало много различия. Най-критикувано е било изказването на Първанов за рестарт на III блок на АЕЦ "Козлодуй". И парламентарната, и извънпарламентарната опозиция определиха вчера идеята като нелепа. Първанов обаче и вчера заяви, че предложението е особено актуално при създалата се ситуация.
Другата спорна тема е за позицията на България към Русия. Лидерът на ДСБ Иван Костов бе най-краен. Той призова властта чрез съдействието на ЕС Русия да бъде принудена незабавно да пусне газ по тръбата - за транзит и за нуждите на Украйна, без да поставя условия за по-високи цени. Костов поиска още да се запорират всички активи и финансови сметки на "Газпром" и неговите дъщерни дружества в България. "Ако държавата предяви иск за нанесени щети, "Газпром" трябва да гарантира, че няма да изнесе нито стотинка", обясни той. КСНС обаче не приел идеята.
Депутатите също решиха да покажат съпричастност към кризата и да прекратят предсрочно ваканцията си. БСП обаче предложи парламентът да се събере чак в понеделник, когато проблемът може и да е вече решен. По принцип депутатите трябваше да се явят на работа два дни по-късно на 14 януари.
Червените предлагат премиерът да докладва за актуалната ситуация в страната след спрените доставки на газ и за мерките на кабинета по овладяване на кризата. Ръководството на соцпартията подкрепи изцяло досегашните действия и призова нацията да се консолидира. БСП осъди всички опити да се политизира ситуацията за сметка на българските граждани. Решено било да се предприеме по-агресивна дипломатическа кампания заедно с другите потърпевши страни от Централна и Източна Европа.
Опозицията също поиска да се свика парламентът, но не след седмица, а незабавно.
Цяла Европа без газ, отбелязва „Дума". От вчера сутринта цяла Европа остана без руски газ. Кой точно врътна кранчето, не е известно - Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Сега при големите януарски студове без газ остана не само България, но и Австрия, Чехия, Унгария, Румъния... Не всички в Европа имат алтернатива на руския газ. Това накара Европейската комисия да втвърди тона си спрямо Москва и Киев. Брюксел предложи международни наблюдатели да провеждат мониторинг в газоизмервателните станции както на територията на Украйна, така и на територията на Русия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини