От х:

Днес в x:

ЕС ни дава пари заради газовата криза

Министър-председателят Сергей Станишев е провел телефонен разговор с премиера на Чешката република Мирек Тополанек във връзка с газовата криза.
Тополанек, чиято страна в момента председателства Европейския съюз, e информирал Станишев, че проблемът с подаването на природен газ към България е основен в разговорите с Руската федерация и Украйна.

Част от отделените 5 милиарда евро от ЕС за борба с финансовата криза ще бъде предоставена на България за изграждането на т.нар. "интерконекшън" - свързване на българската газопреносна мрежа с мрежите на Гърция и Румъния.

Европейската комисия е приела българската инициатива за изпращане на наблюдатели за контрол на доставката и транзита на природен газ на територията на Украйна и в разговори с Руската федерация и Украйна вече е постигната договорка за това.

Чешкият премиер е информирал Сергей Станишев, че идния понеделник в Брюксел ще се състои среща на министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС, като една от водещите теми ще бъде солидарността с България, която най-тежко пострада от газовата криза.

Министър-председателят е разговарял по телефона и с еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

Тя е информирала премиера Станишев за срещата й с колежа на комисарите, на която е била обсъдена тежката ситуация в България след преустановяването на снабдяването с природен газ.

Еврокомисар Кунева потвърди пред премиера, че лансираната от България идея за мониторинг на доставката и транзита на газ по тръбопроводната мрежа на Украйна е приета изцяло.

Споделена бе и информация за направеното от прессекретаря на руския премиер Владимир Путин изявление, че ако Украйна отвори газопроводната си мрежа, природният газ отново ще потече към Европа.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини