От х:

Днес в x:

Хасковски свещеник служи на имения си ден, черпи с постни бонбони

    Отец Никола, който днес има имен ден, отслужи тържествена литургия в за храмовия празник на църквата в хасковското село Тракиец. Ритуалът в божията обител днес по обяд събра множество местни жители, които запалиха свещ и се помолиха за здраве. Малко преди тържествения водосвет отец Никола почерпи за празника си с постни бонбони – фурми.

    По-късно той разказа за величието и могъществото на свети Никола Мирликийски Чудотворец, който след смъртта му е почитан като покровител на децата, моряците, рибарите, банкери. „Той е правило на вярата, защитник на истинското и чисто православие, което ние и днес защитаваме. Това, което ни запази през всичките векове на гонения, мъчения и робство“, каза отец Никола.

    Светецът е помагал на много хора, разказа още съименикът му и припомни трагедията с българския кораб, който потъна в Черно море. Тогава оцеля единствено българският моряк, който, въпреки че не е бил вярващ, носел в джоба си икона на свети Никола. „Всички паднали в ледените води и загинали. Единствен той оцелял, при това няколко дни, в студа. Когато го намерили, открили тази иконка в него“, разказа отец Никола. Когато морякът се възстановил, разказал, че именно от тази иконка се разливала топлина, която го е е запазила жив в ледената вода. „Това е последното чудо, за което аз съм чувал“, каза още отецът и пожела весел и щастлив празник.

    Той обясни, че във фамилията му има още двама именици – сина му и тъста му. Традицията била най-възрастният Никола да приготви у дома шаран за трапезата, около която се събирали всички близки.

    След тържествения водосвет отец Никола освети традиционни ястия за Никулден – рибник и рибена чорба, осигурени от Църковното настоятелство.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ян
      янко митев
      9 -6
      16:32, 6 дек 2016
      Този е далече от бог...близко е до ГЕРБ...
    • 2
      Ал
      Александров
      10 -5
      17:04, 6 дек 2016
      Реших да напиша това заради възмущението от писаниците на т.н. се Янко.
      Познавам Отец Никола от бебе. Беше много добро момче , наблюдавах го как растеше , възмъжа , а когато намери призванието си искрено му се зарадвах. От онова което виждам сега и чувам от хората съм уверен , че наистина това му е било призвание. И на днешния празник е кощунство да пишете подобни думи г-н Янко!!!
    • 3
      Ян
      янко митев
      8 -7
      17:30, 6 дек 2016
      Едни и същи хора. При комунизма са комунисти, при капитализма са капиталисти, ако дойде тук ислямският фундаментализъм, ще станат молли. Преди да дойде, ще бъдат негови най-радикални противници, но ако дойде, изведнъж ще се окаже, че много и дълбоко са размислили. Когато Европейският съюз е силен, те са най-големи евроинтегратори. Ако дойдат руснаците, ще почнат да рецитират Пушкин и Лермонтов. Ако дойдат американците, постоянно ще забравят българските думи и ще ги заместват с английски. Типаж. Вид характер. Идеи, убеждения – това няма нищо общо. Те нямат идеи и убеждения, освен една – да обслужат себе си. И донякъде втора – да изглеждат умни и авторитетни, винаги правилни. Хайне има най-точната дума за тях – филистери.

      Ето такъв е !
    • 4
      Св
      свещеник Никола
      8 -4
      19:05, 6 дек 2016
      Благодаря за пожеланията г-н Янко Митев и за теб се моля. Прав си наистина аз съм най-големия грешник и всеки ден се моля Бог(пише се с главна буква)да ми прости . Благословен да си !
      Честит празник на всички носещи името на Св.Николай Мирликийски чудотворец.
    • 5
      Да
      Дани
      1 -6
      19:35, 6 дек 2016
      С предварителното уточнение,че не съдя никого иска... Виж коментара
      • Ед
        един прост лаик...
        2 -1
        21:05, 6 дек 2016
        Уважаема Дани,ако обичаш би ли ни удостоила със информацията-каква деноминация на християнството изповядваш?
    • 6
      Да
      Дани
      2 -2
      21:11, 6 дек 2016
      Християнка съм и чета Библията.Никъде няма сведения за разни светци,пък какво остава за именици.Всичко това с рибите и софрите е религия,но не и вяра.Къде в Библията Христос е празнувал такива измислени празници?Всичко е съчинения на църквата с цел облага.
      • Ед
        един прост лаик...
        3 -1
        21:49, 6 дек 2016
        Дани,смятам,че достатъчно ясно и разбираемо попитах-коя деноминация изповядваш?В смисъл:православна ли си,католичка ли си,протестантка ли си,каква си?
    • 7
      Ас
      ася
      2 -1
      10:08, 7 дек 2016
      дани,ако си стигнала до 3 страница ,затова не си и разбрала много неща
      • Да
        Дани
        1 -1
        10:25, 7 дек 2016
        Не съм до трета страница,прочела съм я цялата.Никъде,ама никъде ги няма тези "светци".Не изповядвам деноминация,защото не ми е нужна.Мисля,че единствената е Бог,а всичко,което ни е оставил в завет е в Библията.Просто се чудя откъде църквите ги взимат тези писания.Замислете се,че православните имат едни "светии",католиците-други...Ако всичко се градеше на Библията от къде идват различията?Аз не служа на църкви,на нито една по-различна деноминация от чистото Бижие Слово,а там имени дни няма.Нека Отец Никола се включи по темата и да разясни има ли ги в Библията или ги няма,и след като ги няма защо църквата си позволява да им се кланя!
    • 8
      Ми
      Мишо
      1 0
      09:00, 12 дек 2016
      Всички станахме идолопоклонници не зачитаме ни бог ,ни майка ,ни татко ,ни брат вярваме на религията -ЗЛОБА и ЗАВИСТ там е гршката ни и това ще ни затрие!
    Последни новини