От х:

Днес в x:

Отборите на големи държави ще са най-силната конкуренция на българския отбор на Международната олимпиада по астрономия

    Международната олимпиада по астрономия беше тържествено открита днес в Родопския драматичен театър в Смолян, който е домакин на престижния форум за ученици в дните от 6 до 12 октомври. В залата на РДТ бяха отборите на Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Москва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. Заедно с тях са 32 тийм лидери, както и трима наблюдатели.

    Като изключителен престиж за България определи домакинството на страната ни на XXI-та Олимпиада по астрономия директорът на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен Никола Петров.

    „Това е признанието на всички млади хора, които години наред са представяли България в най-добра светлина, да вземат заслужени медали, свързани с решаването на задачи в конкуренция с тези не малко държави, така че-да бъдат тук е именно признанието и за труда н авсички учители в народните обсерватории, в училищата и университетите, за да се стигне до нивото, на което да се сравняваме с всички онези, които са на водещо ниво в света“.

    Всеки от националните отбори беше представен с кратка видеопрезентация , за да може участници и домакини да се запознаят помежду си и с постиженията на всеки от участниците. След презентацията на сцената на РДТ се изявиха младите гайдари от оркестър „101 каба кгайди“, танцьорите от „Фен- 85“ и прекрасните гласове на Ансамбъл „Родопа“.

    Общо 79 състезатели от 16 държави ще се състезават в два тура, а България за пръв път е домакин на форум от подобен ранг. Домакинството на страната ни е факт след като 15 годишният Стефан Иванов от ПМГ Бургас спечели златен медал на олимпиадата в Казан, Русия миналата година.

    Сега Стефан отново е в националния отбор на България, но за последен път ще участва в Олимпиадата, тъй като по регламент всеки има право на 3 участия. Щастлив е, че има възможността да представи родината си на Олимпиада оттакъв ранг.

    „Това е международно събитие, трябва да се мине през няколко кръга на националната олимпиада първо, после има подборен кръг и чак тогава се формира националният отбор по астрономия, така че наистина е много престижно състезание“, каза пред Смолян Бгвести.нет талантливият млад българин, който сякаш на шега се хваща с астрономията след предложение на учителите си в ПМГ в Бургас. Класира се и продължава участия докато печели златото само на 15 години, макар че астрономически наблюдения в Бургас не могат да се правят поради липса на обсерватория. Младите таланти обаче се упражняват и учат чрез симулативни наблюдения на компютър.

    Стефан не прогнозира кои ще са фаворитите, но призна, че силни са отборите на Корея, Китай, Русия. Талантливияj младеж, който тази година е в 10 клас, още не е решил какво ще следва, но признава, че ще се занимава най- вероятно с точни науки.

    Кръг от Олимпиадата ще се проведе на територията на Обсерваторията на Рожен, те ще са наблюдателни задачи, свързани с изчисления на обекти, които ще се наблюдават с телескопите, но шефът на НАО Никола Петров отказа повече информация преди края на самото състезание. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини