От х:

Днес в x:

Европейският съд подкрепи французойка, уволнена заради носене на хиджаб

Френски инженер, който беше уволнен заради носене на хиджаб на работното място, е трябвало да получи разрешение да покрива главата си по време нa работа. Това препоръча Европейският съд, цитира мнението „Гардиън”.

Първоначалното мнение на главния адвокат на Европейския съд е в полза на Асма Буняуи – мюсюлманка, която е изгубила работата си в консултанската IT компания Micropole SA през юни 2009 година.

Адвокат Елеонор Шарпстон, един от високопоставените британски членове в съда в Люксембург, обяви, че  директива на ЕС, забраняваща дискриминация на основата на религията или вярата, трябва да бъде изтълкувана стриктно и отстраняването на французойката от работа граничи директно с дискриминация на тази база.

Нищо не предполага, че тя няма да може да изпълнява задълженията си, защото носи хиджаб, се отбелязва още в мнението. В писмо на компанията за нейното уволнение се уточнява, че решението е свързано с нейната професионална компетентност.

Шарпстон добави, че ако Буняуи е покривала напълно лицето си, тя е нямало да бъде защитена от закона.

Според нея политиката на компания, изискваща на служител да премахне хиджаба, когато е в контакт с клиенти, представлява незаконна и пряка дискриминация.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини