От х:

Днес в x:

Кърджалийски литературни „десантчици“ гостуваха в Мадан

Изображение 1 от 5

    В края на седмицата, след мюсюлманския празник Байрам, Конфедерацията на българските писатели с филиал Кърджали,  направи  литературен „десант“ в миньорския град Мадан. Литературното „четене-среща“ се проведе в местното читалище.

    Неочаквано от гостуващите поети и писатели, залата беше препълнена от представители на местната културна общественост! Поетесата, Светла Узунова, която е и заместник-председател на Конфедерацията представяше гостуващите творци. Те от своя страна запознаваха любознателната публика с образци от творчеството си, като им четяха свои стихове, откъси от белетрестичните си книги или предоставяха мултимедийно изобразяване на интересни моменти от  дейността си.

    Така известният родопски писател Христо Красин,  член на Националния Конфедеративен съвет, говори за последната си, десета книга „Коланджа”, „сага за свършека на времето” и разказа увлекателни случки от своя богат живот.

    Авторката на „Златноелечко” и творчески секретар на областната структура на Конфедерацията, Маргарита Павлова прочете приказка от новоизлязлата книжка за приключенията на щуреца.

    Двамата сатирици-фейлетонисти в лицето на Христо Станчев, който е председател на местния филиал и Александър Щинков запознаха читателите с ярките си произведения, печелили им многобройни национални и международни награди.

    Чрез мултимедийно представяне на двата фенътзи романа, „Утрото на осмия ден” и „Зачатие в бездната”, писани с псевдоним Василиса Мей, Моника Атанасова, земестник-председател на филиала, успя да развихри въображението на публиката с фантастично-мистични сюжети. Третата  й книга, която излезе тази седмица, романтично-приключенски джобен роман с фентъзи привкус - „Невъзможна връзка” е под псевдоним Лиса Мей.

    Жевеещата в Мадан авторка на историческия роман „Наследникът”, Ася Минчева прочете откъси от творбата си, а поетесите Светла Узунова и Милена Белова зарадваха своите съграждани със стихове. Създаде  се непосредствен контакт с публиката, която беше изключително активна с множеството си въпроси и интерес към гостуващите творци! Постъпиха и заявления за членство в Конфедерацията от местни автори. Така младият местен  педагог, Христо Каменов, получи одобрение за съпричаствост към творческата група като прочете стихове от своята първа книга.

    На литературния десант присъстваше секретарят на община Мадан, г-н Бисер Минчев, който поднесе на гостите цветя и  великолепни образци от обработени родопски кристали.

    Литературните „десантчици“  атакуваха община Мадан по покана на кмета на общината, господин Фахри Адемов Молаисенов. Беше обсъдена идея на общинското ръководство  китният град  Мадан да се превърне в център на ежегоден Национален литературен фестифал с провеждане на конкурс за поезия и белетристика! Разговорите между Общинското ръководство на родопския град и Конфедерацията на българските писатели предстоят!  Заради трайния интерес на местния държавник към културата и стремежа му да решава проблемите на творческата интелигенция в общината, както и заради безпорният му принос към местните творчески дейности, Конфедеративното ръководство на писателите на основание свое решение  го обяви за  ”Благодетел на българската култура” като му връчи съответната грамота. Така кметът на Мадан се нареди до своя колега от община Ардино, господин Ресми Мурад, който неотдавна, за безкористно подпомагане на културата, също беше удостоен с това звание! „Десантът“ приключи с изискан коктейл!

    Моника Атанасова, Заместник-председател на                                                                      Конфедерацията на българските писатели, филиал Кърджали

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини