От х:

Днес в x:

Турция ще продължи да е основният ни проблем, разкрива в книгата си наш дипломат

Турция уважава този, който знае да си формулира националните цели и каузи и който има смелостта да ги защитава.

Това е скритото послание на книгата „Турският въпрос и държавната сигурност” на посланик Любомир Шопов, разкри редакторът на книгата проф. Димитър Иванов по време на представянето й в Централния военен клуб в София.

Според редактора всички министри от силовите ведомства трябва да имат тази книга на бюрата си. Иванов обяви, че четивото ще бъде пуснато и за международен книгообмен.
По думите му за понятието „национална сигурност”, за съжаление, ни е наложено определението, че това е устойчиво състояние на държавата и обществото, при което се гарантират правата и свободите на българските граждани. Според проф. Иванов първо в дефиницията трябва да се казва, че трябва да се гарантира държавният суверенитет, неприкосновеността на границите, икономическият просперитет и тогава вече и правата, и свободите.

Бившият зам.-министър на външните работи Иван Ганев изтъкна, че вече е прочел книгата и в нея има много истини, които рядко се срещат в други издания. Той подчерта, че Турция с големите си претенции ще продължи да ни бъде основен проблем, международен проблем.

Според Ганев книгата трябва да бъде прочетена от колкото се може повече хора и да се даде на министъра на образованието, за да бъде размножена и разпространена в училищата, за да знаят коя е главната опасност за нашето бъдеще.

Бившият зам.-външен министър пожела на автора да продължи труда си с още томове.
„Турският въпрос и държавната сигурност” е третата поред книга на посланик Любомир Шопов.

Тя е многопосочна и многокомпонентна. В нея има международни отношения и дипломация, в подтекста й има разузнаване, но и много народопсихология”, изтъкна редакторът Димитър Иванов. Макар да има малко хард заглавие тя представлявала един буквар.
Проф. Иванов подчерта, че има два вида автори – от първия тип са учили, чели и си мислят, че знаят. Вторият вид са автори, които са преживели това, работили са го и посланик Шопов е именно от тази група.

Чрез книгата ще станем свидетели на задълбочен прочит на историята, смята и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, който не можа да присъства на представянето, но беше изпратил своето изявление.

Във всички други страни Любомир Шопов би бил възприеман като завършен специалист по международните въпроси, обяви пък посланик Петър Воденски, който представляваше Българското дипломатическо дружество. Воденски припомни обаче, че през май 1991 година по разпореждане на българския президент посланик Шопов е бил освободен от Външно министерство.

Воденски подчерта, че в книгата е поставен фокус върху турския и ислямския фактор, които са особено актуални и днес.
„Без да се поставя под съмнение нуждата от поддържане на добросъседски приятелски отношения с Турция, се поставя и въпросът дали в последните години Турция не се опитва да се меси и в работите на България”, заяви Воденски и подчерта, че ДПС е била регистрирана под натиск отвън.

Народна партия „Свобода и достойнство” (на Корман Исмаилов и Касим Дал, б.р.), която участва в днешното управление като част от Реформаторския блок, по думите му, също била създадена от Анкара. Воденски обяви и ДОСТ за поредния анкарски проект, който чака да бъде регистриран от българския съд.
По думите му авторът Любомир Шопов дава честни оценки и критика там, където смята, че тя е на място.

Дразнещо е да лъжат, манипулират и направо да се гаврят с българската история”, обяви и посланик Любомир Шопов. Той подчерта, че предвид пожеланията на присъстващите за още томове, има материали и за втора книга.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини