От х:

Днес в x:

Жандармерия заварди Е-80 от фермерите

Части на жандармерията и униформени полицаи завардиха международния път Е-80 минути след 12 часа днес, след като стотина протестиращи фермери тръгнаха да блокират движението. Това стана на разклона на село Горски извор, а за митинга на млекопроизводителите бе взето предварително разрешение от общината в Димитровград.

Фермерите протестират срещу бездействието на правителството, което въпреки обещанията все още не е превело дори един лев субсидия за млекопроизводителите. Министрите се надпреварваха да обещават изплащането на 60 милиона лева за субсидиране на сектора въпреки забраната на Брюксел и заплахите за санкции. Един лев не сме получили, негодуваха фермерите.



Протестът им бе спрян от плътен полицейски кордон на метър от пътното платно. В началото един от протестиращите – Вълчо Георгиев, успя да промъкне очукан опел аскона и го паркира напряко на платното. Неколцина яки жандармеристи обаче просто повдигнаха возилото и го преместиха на банкета. До спиране на движението не се стигна.



Настояваме за изплащане на обещаните 20 стотинки за литър качествено мляко, както и за субсидии на глава добитък, каза председателката на местната асоциация на млекопроизводителите Пенка Ботева. Тя допълни, че днес на 14 места в страната колегите й ще блокират движението по пътищата заради неизплатените субсидии и срещу политиката за ликвидиране на селскотото стопанство.



Вълчо Георгиев, който единствен успя да прекара опела си през полицейския кордон, получи акт за нарушение по закона за движение по пътищата. Той има кравеферма по пътя от Димитровград за с Брод., в която отглежда 70 глави добитък. Фермата му е първа категория, но от месец март не е получил и една стотинка от обещаните субсидии. Ще ни накарат да ликвидираме животните, каза той.

Протестът продължи край пътя с речи и развяване на национални знамена.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини