От х:

Днес в x:

0 °C

Гърция пусна нашите “шпиони”, в родното Покрован опъват софри

Тримата задържани и осъдени в Гърция за шпионаж наши сънародници се върнаха днес около 14. 00 часа през Ново село в България. Старши сержант Йордан Чапов, съпругата му редник Димитрина Чапова и спътникът им Георги Граматиков бяха съдени по бързата процедура в южната ни съседка защото снимали военни обекти. Те получиха присъди по 15 месеца.

Димитрина Чапова и Георги Граматиков са от ивайловградското село Покрован, където допреди няколко години живяло цялото семейство Чапови, преди да се премести в Пловдив. Съпругът Йордан е от Първомай, но е служил в Ивайловград. Със съпругата си се запознали и оженили още преди той да влезе в казармата, разказаха днес тяхни съселяни.

Кметът на Покрован Атанас Димитров разказа, че Данчо, както наричат старши сержанта в селото, единадесет години превозвал дървен материал от Ивайловградско в Гърция. Той познава всичко оттатък границата като двете си длани, защо му е да прави снимки на военни обекти, чуди се селският управник.

Гърците ни мразят, заключава съселянинът му Илия Петров. Той минаваше с колата си край кметската къща и като разбра, че там има журналисти, заби спирачки и остави опела си насред пътя, за да даде мнение по въпроса. Какви шпиони са нашите? Ей тук във вестника чета, че в цялата работа била намесена дългата ръка на Москва. Руснаците искали да ни скарат с гърците, понеже сме заедно в НАТО, сочи с пръст вестникарския материал Петров и видимо се забавлява (на снимката – кметът Атанас Димитров е вляво, Илия Петров – вдясно).Данчо беше на мисия в Косово и като се върна оттам, показа много снимки в апарата си, разказа Илия Петров. Според него гърците като си видели снимките на натовските машини в Косово, са решили, че си имат работа с върл шпионаж. Византийска му работа, отсича Петров.

Кметът Атанас Димитров пък разказа, че още в сряда заедно с техни близки са ходили до Орменион, за да платят гаранцията на съселяните си. Излезе им близо по 2000 евро на човек. 1000 евро гаранцията, такси, глоби, общо към 6 000 евро платихме за тримата, каза кметът. Всичко, коета Данчо беше спестил от мисията в Косово, ще отиде ей така, заради едната глупост, ядосва се той.

Хората в Покрован се забавляват с различните медийни версии за техните съселяни. Изкараха ги агенти на ЦРУ, на КГБ, на МОСАД и на кой ли не, смеят се покрованци. Пък си те са едно обикновено семейство, средностатистическо, да използвам този купешки израз, казва кметът.Двете им деца също бяха в Покрован. Те са кръстени на родителите на Димитрина – Ангел и Иванка. Момчето се бе запиляло по язовирите за риба, а момичето си бе вкъщи. Ангел е в девети клас, сестра му – в шести. Децата знаят, че всичко това е кьорфишек, че родителите им нищо лошо не са направили, и затова не се притесняват, обясни кметът. Сега ги чакаме да си дойдат и веднага опъваме софрата, а нас много ни бива в тази работа, хвали се селският управник, който е с размерите на Боримечката.

При влизане на българска територия семейство Чапови отказа да коментира инцидента. От военното министерство ги предупредили да мълчат, защото ще има вътрешно разследване на случая. Вместо тях изявление направи адвокатката им – Илиана Власакиду. По думите й просто е станало недоразумение. В района, където те са снимали, това наистина е забранено, но табелата със забраната е на гръцки език, каза юристката. Тя допълни, че гръцката държава няма повече никакви претенции към тримата наши сънародници и разрешението да напуснат Гърция доказва това.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини