От х:

Днес в x:

8 °C

Гърция пусна нашите “шпиони”, в родното Покрован опъват софри

Тримата задържани и осъдени в Гърция за шпионаж наши сънародници се върнаха днес около 14. 00 часа през Ново село в България. Старши сержант Йордан Чапов, съпругата му редник Димитрина Чапова и спътникът им Георги Граматиков бяха съдени по бързата процедура в южната ни съседка защото снимали военни обекти. Те получиха присъди по 15 месеца.

Димитрина Чапова и Георги Граматиков са от ивайловградското село Покрован, където допреди няколко години живяло цялото семейство Чапови, преди да се премести в Пловдив. Съпругът Йордан е от Първомай, но е служил в Ивайловград. Със съпругата си се запознали и оженили още преди той да влезе в казармата, разказаха днес тяхни съселяни.

Кметът на Покрован Атанас Димитров разказа, че Данчо, както наричат старши сержанта в селото, единадесет години превозвал дървен материал от Ивайловградско в Гърция. Той познава всичко оттатък границата като двете си длани, защо му е да прави снимки на военни обекти, чуди се селският управник.

Гърците ни мразят, заключава съселянинът му Илия Петров. Той минаваше с колата си край кметската къща и като разбра, че там има журналисти, заби спирачки и остави опела си насред пътя, за да даде мнение по въпроса. Какви шпиони са нашите? Ей тук във вестника чета, че в цялата работа била намесена дългата ръка на Москва. Руснаците искали да ни скарат с гърците, понеже сме заедно в НАТО, сочи с пръст вестникарския материал Петров и видимо се забавлява (на снимката – кметът Атанас Димитров е вляво, Илия Петров – вдясно).Данчо беше на мисия в Косово и като се върна оттам, показа много снимки в апарата си, разказа Илия Петров. Според него гърците като си видели снимките на натовските машини в Косово, са решили, че си имат работа с върл шпионаж. Византийска му работа, отсича Петров.

Кметът Атанас Димитров пък разказа, че още в сряда заедно с техни близки са ходили до Орменион, за да платят гаранцията на съселяните си. Излезе им близо по 2000 евро на човек. 1000 евро гаранцията, такси, глоби, общо към 6 000 евро платихме за тримата, каза кметът. Всичко, коета Данчо беше спестил от мисията в Косово, ще отиде ей така, заради едната глупост, ядосва се той.

Хората в Покрован се забавляват с различните медийни версии за техните съселяни. Изкараха ги агенти на ЦРУ, на КГБ, на МОСАД и на кой ли не, смеят се покрованци. Пък си те са едно обикновено семейство, средностатистическо, да използвам този купешки израз, казва кметът.Двете им деца също бяха в Покрован. Те са кръстени на родителите на Димитрина – Ангел и Иванка. Момчето се бе запиляло по язовирите за риба, а момичето си бе вкъщи. Ангел е в девети клас, сестра му – в шести. Децата знаят, че всичко това е кьорфишек, че родителите им нищо лошо не са направили, и затова не се притесняват, обясни кметът. Сега ги чакаме да си дойдат и веднага опъваме софрата, а нас много ни бива в тази работа, хвали се селският управник, който е с размерите на Боримечката.

При влизане на българска територия семейство Чапови отказа да коментира инцидента. От военното министерство ги предупредили да мълчат, защото ще има вътрешно разследване на случая. Вместо тях изявление направи адвокатката им – Илиана Власакиду. По думите й просто е станало недоразумение. В района, където те са снимали, това наистина е забранено, но табелата със забраната е на гръцки език, каза юристката. Тя допълни, че гръцката държава няма повече никакви претенции към тримата наши сънародници и разрешението да напуснат Гърция доказва това.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
22 окт 2020
Последни новини