От х:

Днес в x:

Бил Гейтс се оттегля от управата на Microsoft

27 юни (петък) ще бъде последният работен ден на Бил Гейтс като президент на Microsoft, а оттеглянето му от активна работа в софтуерния гигант, макар и обявено още преди две години, се превръща в най-голямата новина на 2008 година.
Медиите по цял свят отбелязват, че "отпътуването" на Гейтс след 33 години на върха е край на цяла една епоха в развитието на високотехнологичната индустрия. Основателят на Microsoft ще продължи да бъде ръководител на компанията, но ще има неизпълнителска функция, а междувременно ще се отдаде на благотворителни инициативи в рамките на създадената от него и съпругата му Мелинда фондация.

В интервю за БиБиСи, което ще бъде излъчено късно вечерта на 20 юни, Бил Гейтс скромно заявява, че успехът на Microsoft основно се дължи не на това, което фирмата е направила, а на това, което конкурентите й са пропуснали да сторят. "Повечето от конкурентите ни бяха компании с лошо и недалновидно управление. Те не можаха да разберат как да съберат на едно място хората с опит в бизнеса и технологичните експерти. И най важното е, че те не разбраха как да излязат пред света", казва Гейтс в интервюто си за БиБиСи.

Уилиам Хенри Гейтс Трети основава Microsoft през 1975 година. Успехът на компанията идва доста бързо, което днес се отдава не неповторимия нюх, изобретателността и гения на програмист, който Гейтс носи.

След старта на микрокомпютъра Altair 8800 през 1975 г., Гейтс се свързва с компанията създател Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), като им предлага да демонстрира приложението на програмния език BASIC в системата. След демонстрацията MITS се съгласява да пусне в продажба Altair BASIC, а това е първият софтуерен продукт, излязъл от вещите ръце на Гейтс. Междувременно самият той напуска Харвардския университет и се премества в Албукерке, щата Ню Мексико, където поставя началото на Microsoft.

Първият офис на компанията зад граница е открит през 1978 г. в Япония, под името ASCII Microsoft. През януари 1979 г., Microsoft се мести в Белвю, щата Вашингтон. През 1980 г. към компанията се присъединява Стив Балмър, който през 2000 г. наследи Гейтс на поста главен изпълнителен директор.

DOS (Disk Operating System) е операционната система, която донася първия истински голям пробив на Microsoft. На 12 август 1981 г., IBM, водещата тогава компютърна корпорация в САЩ сключва договор с Microsoft за доставка на версия на операционната система CP/M, предназначена за персонални компютри. За целта Microsoft купува междувременно развит вариант на CP/M, наречен 86-DOS от Seattle Computer Products, а IBM го преименува на PC-DOS.

Периодът на сътрудничество между Microsoft и IBM е белязан от пускането на редица други операционни системи, сред които и първата от по-нов тип - OS/2 през 1985 година. Първата търговска версия на Microsoft Windows, първоначално само графично допълнение към системата MS-DOS също излиза през 1985 година. Нататък всичко е история и днес Microsoft е почти пълен монополист на пазара с продукти като Windows, Office, Microsoft Server и много други.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини