От х:

Днес в x:

"Горещо червено" - неприятна, но задължителна

В основата на повествованието са записаните от авторката спомени на Весела - вдовицата на убития на 9 септември 1944 г. голям художник, фейлетонист и журналист Райко Алексиев.

Изключително популярен с псевдонима Фра Дяволо, той е бил основател и главен редактор на сатиричния вестник "Щурец" (1932-1944), дълги години - председател на Съюза на дружествата на художниците в България, сътрудник на много периодични издания - "Смях", "Българан", "Зора" и др.

Към спомените на някогашната актриса от Народния театър Ивайла Александрова добавя документи от "Народния съд" през 1945-46 г., документи за ликвидирани и оцеляли интелектуалци, своите авторски мисли и визии.

За книгата писателката Мария Станкова казва: "След интервюто с Весела Алексиева потича мътната река на миналото, излиза на повърхността, помита авторитети, лицемерие и наслагвания.

Текстовете в романа въздействат в няколко аспекта: историята - като факти и документи, личностите - като морал и поведение, и съдбите на стотици случайни и неслучайни хора - смлени от "особеностите" на времето".

А поетесата Малина Томова пише: "Горещо червено" на Ивайла Александрова е художествено-документална книга за съдбата на българската интелигенция, обхващаща периода от 1935 до 1965 г. през историята на трагичната участ на художника Райко Алексиев.

Три наситени с политически катаклизми десетилетия на насилие, злощастия и духовен погром, чието отражение върху поведенческия модел на българските интелектуалци остава живо и до днес.

Самият исторически разказ за присъствия, позиции, реакции и избори, подкрепен от документалното, успява да се предпази от пристрастия, внушения и гледни точки, които биха подвели читателя в посока към ново митологизиране."

На представянето литературният историк и критик Михаил Неделчев нарече разказаните истории в книгата "трагични". Историкът, изследовател на архиви Веселин Методиев, определи извъреното от авторката като "безценно".

А психиатърът д-р Давид Йерохам каза: "Тази книга не е приятна за четене. Но тази книга е задължителна! Защото казва тежки и страшни истини..."

Първите читатели на "Горещо червено" казват, че авторката успява да изследва и да представи чувствата завист, страх и срам, белязали живота на няколко поколения българи.

Книгата е продукция на Издателска къща Жанет 45.

Премиерата на документалния роман "Горещо червено" от Ивайла Александрова препълни снощи тържествената зала на Военния клуб в София. Авторката, журналистка в програма "Хр. Ботев" на Българското национално радио, е работила над девет години върху документални свидетелства и архиви за живота и съдбата на българската художествена интелигенция от 30-те до 60-те години на миналия век.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини