От х:

Днес в x:

Филмите, които никога няма да видим

В германското културно наследство зее огромна празнина - близо половината от германските филми не са архивирани, съобщава DW.

Това засяга и слабо познати, и много известни филми.

Как Теодор успява да спаси всеки гол днес вече никой не знае. Той е герой във филма "Теодор, вратарят". Музиката към този филм някои си спомнят и днес. Но самият филм е изчезнал. Вината за това е главно в германските закони за архивиране.

Според тях всички германски музикални произведения се архивират, но не и всички филми. Вследствие на това в германското филмово наследство зее огромна празнина.


"От периода на нямото кино, за жалост, близо две трети от филмовите продукции са изгубени, подобно е и положението с тези от времето на Ваймарската република. От времето между 1945 г. и 1989 г. разполагаме, за съжаление, с процентно значително по-малко филми, отколкото от времето на националсоциализма."

Карл Грип е директор на Федералния филмов архив, където се съхраняват над един милион филмови ленти - това са около 150 хиляди филма. Предостатъчно, бихме помислили. Нищо подобно, това е само нищожна част от филмите, заснети в Германия.


От четири години филмите, произведени в Германия, по принцип подлежат на архивиране.

Но законовата уредба засяга само държавни продукции. Ето защо редица други филми остават неархивирани. Евентуална нова уредба на закона няма как да върне изгубените филми. Но поне ще гарантира съхраняването на кинопродукциите в бъдеще, отбелязва DW.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини