От х:

Днес в x:

Кинг Конг на 75 години

Навършват се 75 години от първата прожекция на култовия филм "Кинг Конг", който е "дядото" на филмите за чудовища.

Прожекцията на трогателната история за Красавицата и Звяра е била на 2 март 1933 г. в Рейдио сити мюзикхол в Ню Йорк, съобщи ДПА.

Мнозина филмови експерти твърдят, че филмът на американските режисьори Мериан Купър и Ърнест Шодсак и досега не е надминат от мнозина майстори на хоръра. Един от пионерите на специалните филмови ефекти Уилис ОБрайън е успял да пресъздаде динозаври, гигантски змии и влечуги с такава творческа мощ и фантазия, че днешните изображения, създавани с компютър, едва ли биха могли да го надминат.

За да постигне този ефект, ОБрайън е постъпил по следния начин: вместо да снима актьорите на фона на предварително заснети екстериори и анимация, той е свил реалните сцени, за да се поберат върху миниекрани в анимираната снимачна площадка. Това е позволило движенията на фигурите да съответстват по-точно на положението и движенията на актьорите.

Филмът е един от първите блокбастери. Неговият бюджет обаче е бил само 600 000 долара. ОБрайън е използвал динозаври, създадени за по-ранен филмов проект, а сцените в джунглата за били заети от филм на ужасите от 1932 г.

През 75-годишното съществуване на филма са правени многобройни филмови и други версии - от компютърни игри до играчки. На Берлинския кинофестивал през 1993 г. е показан възстановен и пълен вариант на оригиналния филм. Римейкът от 1976 г. обаче донесе разочарование въпреки запомнящото се изпълнение на Джесика Ланг като русокосата звезда. През 2005 г. новозеландският режисьор на трилогията "Властелинът на пръстените" Питър Джаксън направи нов римейк с актрисата Наоми Уотс в главната женска роля и с рекорден бюджет от повече от 200 милиона долара. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини