От х:

Днес в x:

Сините очи произхождат от района на Черно море

Франк Синатра, Стивън Хокинг, Мария Кюри и Камерън Диас дължат синия цвят на очите си на генетична мутация, която е настъпила преди 6000-10 000 години в район, близък до Черно море, твърдят учени, ръководени от проф. Ханс Ейберг от Копенхагенския университет, съобщи в. "Дейли телеграф".

Специалистите смятат, че са открили на какво дължат цвета на очите си всички синеоки хора на Земята. Първоначално всички ние сме имали кафяви очи, смята проф. Ейберг.

Синият цвят на очите вероятно се е появил в близкоизточната или северозападната част на Черноморския район. Там през различните периоди на неолита преди около 6 до 10 хиляди години е станало голямото преселение на земеделците към Северна Европа.

Родината на синия цвят на очите може да е и Северен Афганистан, допуска датският учен. Мутацията е засегнала ген, наречен ОСА2, и "буквално е изключила възможността да се раждат хора с кафяви очи" - обяснява Ейберг. Генът участва в синтеза на меланин, пигмента, който придава цвят на косата, очите и кожата.

Мутацията в съседния ген не изключва напълно гена ОСА, но ограничава действието му, като намалява синтеза на меланин в очния ирис и "разрежда" кафявия цвят на очите в син. Ако генът ОСА2 е бил напълно изключен, хората, унаследили тази мутация, са щели да бъдат албиноси, т.е. без меланин в косата, очите или кожата си.

Екипът на проф. Ейберг е изследвал ДНК на синеоки индивиди в различни страни като Йордания, Индия, Дания и Турция. Ученият е започнал 10-годшните си изследвания през 1996 г., когато за пръв път е открил ролята на ОСА2 в определянето на цвета на очите.

Унаследената мутация у всички синеоки хора е в един и същ участък на тяхната ДНК - добавя проф. Ейберг и прави извода, че всички синеоки хора са свързани с един и същ прародител. Изследването е публикувано в сп. Human Genetics. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини