От х:

Днес в x:

За колко неща мислим наведнъж

Много мениджъри гледат на себе си като на многофункционални машини. Те проверяват своя имейл, докато едновременно с това говорят по телефона, наблюдават оферти и вършат всякакъв вид друга работа, свързана с бизнеса.
Едно ново проучване обаче показва, че мениджърите вероятно си вършат зле работата, ако се опитват да се фокусират върху повече от четири действия наведнъж, пише technews.bg.

Учени от университета в Орегон са стигнали до извода, че човешкият мозък има заложен в себе си лимит за броя на отделните мисли, които може да управлява по едно и също време. Тази граница при повечето индивиди е четири, смята изследователският екип от орегонския университет, воден от професори по психология.

Все пак трябва да се отбележи, че лимитът на едновременното вършене на много задачи зависи и от тяхната сложност. Проучването открива, че простите идеи могат да се помнят в по-големи бройки, отколкото сложните.

Изводите са, че човешкият мозък прилича на електронна джаджа от типа на iPhone, казват учените. Една 4-гигабайтова версия на хендсета на Apple може да съхранява около 1000 песни от по четири минути.

Но ако песните са с по-голяма продължителност, то те се нуждаят от повече пространство, което води до капацитет за по-малко песни. Професорите по психология са открили и много силна връзка между капацитета на краткотрайната памет и интелигентността.

Според проучването, хората с по-висок коефициент на интелигентност могат да мислят за повече неща наведнъж. Не е сигурно обаче, че на такива хора ще им бъде по-лесно да изкарват по-високи резултати на тестове или по-лесно ще си намират работа.

Тяхната памет може да има голям капацитет, но не е задължително тя да бъде използвана максимално добре. Макар че хората с висок коефициент на интелигентност могат да мислят за повече неща наведнъж, то това не е гаранция, че те ще имат добра памет.

Проучването е било извършено по молба на Националния здравен институт и Националната фондация по наука в САЩ
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини