От х:

Днес в x:

Десетте най-доминиращи спортисти на всички времена

No10: Стивън Хендри


Забравете споровете дали снукърът изобщо може да мине за спорт. Хендри беше побеждаващата машина на 90-те. Той спечели Световното първенство седем (!) пъти по време на миналото десетилетие, включително пет пъри поред между 1992 и 1996 - безмилостна демонстрация на превъзходство от шотландеца, който и днес продължава да се състезава на топниво.


No9: Роджър Федерер

Ако този списък се прави след 10 години, малцина биха се учудили Федерер да е на върха. Само на 26 години Роджър е определян от някои като най-великия тенисист за всички времена. След като спечели първата си от пет поредни титли на Уимбълдън през 2003 г., швейцарецът завоюва четири пъти Откритото пъвенство на САЩ и три пъти Аустрелиън Оупън. Единствено трофеят от "Ролан Гарос" засега се изплъзва от машината за победи, устремена към подобряването на рекорда на Пийт Сампрас от 14 титли от Големия шлем.


No8: Джак Никлаус


Рекордът на Златната Мечка от титли в големите голфтурнири все още се изплъзва от лапите на Тигъра, засега. Никлаус спечели 18 титли между 1962 и 1986 и стана първият голфър, спечелил всички четири "големи" в два различни сезона. Само един друг играч може да претендира, че е оставил подобна следа в голфа.


No7: Щефи Граф


Заради ерите на превъзходство на Сампрас и Федерер някои може би забравиха твърде прибързано периода, в който Щефи Граф беше най-изявеният играч в света на тениса. Германката не можеше да бъде спряна в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, спечелвайки феноменалните 22 титли от Големия шлем и записа последния истински Голям шлем, спечелвайки 4-те турнира през 1988 г. Мартина Навратилова има повече титли заедно с тези на двойки, но индивидуалните постижения на Граф са ненадминати.


No6: Фил Тейлър


Казвайте каквото искате за дартса, но този, който може да спечели 13 Световни първенства, трябва да е наистина специален. Тейлър показва най-доброто от себе си от 1990 г. чак до днес и запали цяло ново поколение от фенове на дартса с изявите си. Немислимо е рекордът на Фил да бъде някога подобрен.


No5: Пийт Сампрас


Човекът, който управляваше света на тениса, докато Федерер беше още едно кльощаво хлапе преди да предаде короната си на швейцареца. Рекордът на Сампрас от 14 титли от Големия шлем е все още ненадминат, но това може да се промени още преди края на тази година. Между 1993 и 2000 Големия Пийт отстъпи титлата на Уимбълдън само веднъж, а като добавим към това пет трофея от Ю Ес Оупън и две от Австралия става ясно за какъв огромен талант иде реч.


No4: Михаел Шумахер


Люис Хамилтън и Ко могат само да са благодарни, че Шумахер вече не е наоколо. Германската машина спечели Световната титла във всяка една година от 2000 до 2004 с Ферари и два пъти преди това с Бенетон и стана основната причина с или без основание на Формула 1 да бъде лепнат етикета СКУКА. Това разбира се не отнема нищо от феноменалните постижения на Пилето.


No3: Мохамед Али


Али може да беше "Най-великият", но не беше съвсем непобедим. Легендата при свръхтежките претърпя знаменити загуби от Джо Фрейзър и Кен Нортън, но това не променя факта, че Касиус Клей беше пълен хегемон в бокса през 60-те и 70-те години на миналия век. Али трябваше да преодолее серия от препятствия по време на богатата си кариера, но винаги оставаше на върха на възможностите си.





No2: Тайгър Уудс


Доминиращата роля на Уудс в света на голфа вече продължава толкова дълго, че е лесно да се забрави факта, че той е само на 32 години има много време пред себе си да победи рекорда на Джак Никлаус за най-много победи от големите турнири. Освен това според специалистите Тигъра играе в много по-силна ера в условията на по-голяма конкуренция. Уудс засега има по 4 титли от Мастърс и PGA Open, както и три от Откритото първенство на Великобритания и две от Ю Ес Оупън и е далеч от мисълта да спре дотук.





No1: Ланс Армстронг

Трудно е да се определи най-добрия от най-добрите, но един от определящите въпроси е колко физически и психически натоварващ е спорта, в който се състезава. Едва ли в тениса, голфа и т.н. става по-тежко, отколкото на Тур дьо Франс. Армстронг спечели най-известната колоездачна обиколка невероятните седем пъти поред между 1999 и 2005 г., при това след като се пребори с рак на тестисите...


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини