От х:

Днес в x:

Мълния, пожар, наводнение... Зов за помощ от Дряново

Мълния падна върху кооперация в град Дряново и подпали покрива на жилищната сграда.

След инцидента обитателите на блока подават зов за помощ, а общината разкри дарителска сметка в помощ на пострадалите, която е поместена на официалния сайт на кметството.

Пенка и Георги Георгиеви са сред 24-те семейства, които все още са в шок от случилото се. Възрастният мъж първи усетил и чул силния гръм на покрива, след което видял и голям облак от черен дим.

"Аз бях в другата стая, връщам се и дядо Георги каза: Знаеш ли, че вън пуши? И аз като излизам вънка, виждам огън и пушек", разказа пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева.

"Почнах да викам, обаче видях, че един комшия звъни на пожарната", допълни тя.

Семейството, както и всички останали обитатели на блока, били незабавно евакуирани. Възрастните хора успели да се приберат в апартамента си едва след няколко часа. Благодарни са на всички доброволци, които им помогнали, тъй като дядо Георги е със счупен крак и е трудно подвижен. Заради страхът и притеснението обаче и двамата изкарали безсънна нощ.

"Притеснявах се, трудно заспах, Дядото каза заспал донякъде, след което се събудил и не можал да заспи отново. Пък аз с хапчета се поддържах, мента, глог и валериан взимах", казва Пенка.

Заради гасенето на пожара голяма част от апартаментите на последния етаж усъмнаха наводнени. Наводнено е и жилището на 70-годишния Цоньо Желев.

"Страшна работа. Вода тече от плочата. Таванът капе на много места", сподели той. "Трябват пари да се поправи, иначе покривът на блока е съборен тотално".

Мълнията изпепели до основи покривната конструкция и остави таванските помещения само с голи стени. Цялата покъщнина е изгоряла, а покривът е посипан с начупени керемиди и изгорели нападали греди.

Според домоуправителя на блока на покрива е имало два гръмоотвода. Проверки и профилактики обаче никога не били извършвани. Назначени са комисии, които тепърва ще описват нанесените щети от пожара.

В ефира на предаването "Сутрешен блок" по телефона се включи и кметът на града Мирослав Семов.

"Оценка на щетите все още няма, тъй като днес комисията ще разгледа подробно щетите", каза той.

"Утре ще се включи лицензиран оценител, който ще помогне на комисията. Надяваме се, че до два дни ще имаме пълна картина на щетите и на сумата, която е необходима да се възстанови покривът", посочи Семов.

"Ще поискаме помощ от държавата. Изготвили сме заповеди и писма до областния управител и до междуведомствената комисия. Трябва да приложим към тази заповед съответния протокол за щетите и сумата, която е необходима", заяви кметът на Дряново.

По думите му откритата дарителска сметка е на името на сдружението на собствениците на блока и средствата отиват директно към тях.

"Разположили сме на много места в града и общината дарителски кутии в магазини, в пощи. Правим всичко необходимо за да набавим необходимата сума", каза Семов.

Той заяви, че жителите продължават да бедстват, тъй като валежите не спират и водата продължава да се просмуква не само на последния, но вече и на долните етажи от поразения блок.

"Мисля, че хората постепенно се успокояват, но са притеснени за сроковете и възможността, в които ще се набавят парите. Площта никак не е малка, около 800 квадратни метра е и това е застроена площ със стаи", допълни Семов.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини