От х:

Днес в x:

ВСС проверява парите на магистрати в КТБ

Eтичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да започне проверка на парите на магистратите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи пред журналисти председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров след заседание, на което беше обсъдено да се проверява ли произходът на средствата на магистрати и техните семейства във фалиралата банка. 

Той не се ангажира със срок за приключване на проверката заради поредицата от институции, от които съдебните кадровици чакат отговори, предаде БНР. 

Първи в списъка са синдиците на КТБ, от които се чака актуална информация за размерите на депозитите. 
След това ще бъде поискано от Сметната палата да направи проверка за съответствие на подаваните от магистратите декларации и списъците от банката. 

"Ще изискаме от синдиците оригиналните списъци, защото знаете, че в медиите се появяват различни информации. В продължение на дни и часове имаше промяна в имена и суми. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати.След като направим този филтър, ще предоставим информацията на Сметната палата, за да направят проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации“, поясни Тодоров, цитиран от "Фокус". 

Той посочи още, че когато поискат списъците от синдиците, ще ги помолят, ако е възможно, да бъде направена разбивка по години, защото магистратите декларират своето имущество за предходната година и ще е много трудно да се направи сравнение. 

По думите му от информация в медиите са научили, че НАП са се самосезирали по случая. 

"Ще установим контакт с НАП и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите на недеклариране или някакво разминаване, ще сезираме НАП“, добави още Ясен Тодоров.  

Той обаче заяви, че Етичната комисия към ВСС не намира по никакъв начин за укоримодействие от страна на някой магистрат да има влог, депозит или някакви взаимоотношения с която и да е банка. 

Считаме, че се създава ненужна медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не на магистратите са най-многото вложени пари“, добави още Тодоров. 

По-рано днес председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов заяви, че проверка е необходима, за да се изясни истината. Според него първо трябва първо да се установи кои от списъка на синдиците са действащи магистрати: 

"Това, което ВСС може да направи, също така е да се направи една статистика от тези 150 съдии специално, колко от тях имат влогове до 100 лева, до 500 лева и така нататък, за да се види в действителност, че е мит това, че магистратите са някакви свръх богати хора, несъответстващо на техните доходи", подчерта той пред Националното радио. 

Миналата седмица обаче депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че това, което повече от година е било насаждано - че КТБ е банка е на властта, донякъде е вярно, но "като че ли е най-вече на съдебната власт". 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини