От х:

Днес в x:

Момчиловци скочиха срещу продажбата на хижа и близо 50 декара ливади заради общински борч

Жителите на смолянското село Момчиловци, скочиха срещу готвената публична продан на хижа „Момина вода” и терен от над 48 дка земи и гори в землището на селото. Хижа „Момина вода”, известна като Пионерската хижа, се намира на 12 км от туристическото село, в местността Ахматица. Масивната сграда от сутерен и два етажа е строена с доброволния труд и средства на цялото местно население през 60-те години на миналия век. Местните хора са категорични, че тя е емблема за Момчиловци, а на ливадите край нея, които също са под възбрана, са снимани сцени от филма епопея „Време разделно”.

Теренът и постройката са на път да бъдат изтъргувана за жълти стотинки, но жителите са категорични, че няма да допуснат продажбата, която се готви от частен съдебен изпълнител заради дългове на Община Смолян към две фалирали фирми. Ако все пак продажбата се осъществи, местното население ще излезе на протест, за да опази имота, категорични са те.  Ако не се намери решение на проблема и освобождаване от запора на хижата и земята около нея, ще има протестни действия- затваряне на пътища и гражданско неподчинение.

Инициативен комитет вече организира подписка срещу готвената публична продан, а протестното писмо е изпратено до всички представители на държавни и местни институции -от премиера Бойко Борисов, председателя на парламента, националния омбудсман и депутатите от Смолянски регион до кмета на Община Смолян Николй Мелевом и областния управител Недялко Славов. Копие от протестната подписка е адресирана и до частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски в Смолян, който трябва да извърши публичната продажба на хижата, която е общинска собственост, но след възбрана на 12.06.2015 г. и издаден изпълнителен лист, трябва да се продаде заради дългове на Общината към двете фирми, обслужвали уличното осветление на града.

Имотът от хижа и 48.063 дка терен е описан от частен съдебен изпълнител по искане на дружеството в несъстоятелност СКАБ ЕООД и ЕЛМАС ЕООД. Двете фирми, съдружници в консорциум „Светлина”, който поддържаше уличното осветление от 2008 г. до 2012г. След това Община Смолян сама пое дейностите, но започнаха съдебни саги и запори за неразплатените дългове. Така хижа „Момина вода” попада в списъка за публична продан на частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини