От х:

Днес в x:

Германия се обяви за реформа на Съвета за сигурност на ООН

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е време Съветът за сигурност да бъде реформиран и да упражнява действителна власт по света в XXI век, в сравнение с тази, която има днес, предаде "Ройтерс".

Светът в наши дни е много различен от 1945 година. По думите й, днес са необходими други методи на работа. Това прави промените необходими. Според нея трябва да се действа разумно и да се намерят съюзници, за да бъдат реализирани поставените цели.

Това заяви тя по време на срещата си с колегите й от страните от Г4 - Бразилия, Индия и Япония. Те са и сред участниците в 70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, посветена на устойчивото развитие.

Самата идея за реформиране структурата на Съвета за сигурност на ООН чрез добавяне на нови постоянни ли временни членки е повдигана през годините от много държави, без успех до момента. От петте страни с право на вето Китай и Русия се противопоставят категорично на такава промяна, САЩ изразяват предпазлива подкрепа, а Франция и Великобритания одобряват структурните реформи.

Източник: news.bg
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини